Čičak

Čičak umesto crnog zrna

/Zdravlje/ Zamene za kafuPiše D. M.

Čaj od lopuha, vrste čička, odlično čisti kompletan organizma, a posebno krv, snižava šećer i jača odbranu jer “ubija” bakterije i gljivice

Prijatan miris, karakterističan ukus, kao i razbuđujući efekat su tri osobine koje se najčešće ističu kao prednost kafe u odnosu na druge tople napitke. I pored toga neki iz zdravstvenih razloga moraju da ograniče broj ispijenih šoljica crnog napitka, ili da potpuno zaborave na kafu. Jer, na njih deluje razdražujuće, remeti im san, ili im jednostavno kofein ne prija. U ovim slučajevima predlažemo da se opredelite za napitke koji imaju sličan ukus i efekte kao i kafa. Reč je o čajevima i napicima koji se prave od sušenih i mlevenih žitarica kao što je ječam i od njega dobijen slad, ili sušenog korenja raznih biljaka.

Glavna prednost zamena je u tome što ne sadrže kofein, pa ne deluju razdražujuće i ne izazivaju besane noći, a ipak poseduju stimulišuće delovanje, vraćaju energiju i vitalnost. Mogu da ih piju i odrasli i deca. Čak i više puta na dan sa mlekom ili zaslađene medom.

Cikorija je napitak koji se pravi od osušenog i samlevenog korena ove biljke. U poslednje vreme ga sve češće piju i oni koji imaju probleme sa varenjem. Jer, cikorija obiluje vlaknima i mineralima (gvožđe, kalcijum, magnezijum, fosfor i kalijum) što pospešuje varenje, dobra je za žuč, a zbog obilja gvožđa preporučuje se i anemičnima. Ima, takođe, i blage laksativne osobine pa se preporučuje onima koji pate od zatvora.

Tradicionalni čajevi je najpoznatija i najprikladnija zamena za kafu. Sadrži kofein, mada u mnogo manjoj meri, a vrste su različite – od najjačeg crnog do onih slabijih poput zelenog ili belog. Svi oni pospešuju varenje i blagi su dijuretici.
SAVET PLUS: Bolje je da čaj pijete bez mleka jer tada ne gubi antioksidanse.

Slad se dobija od sušenog ječma a finalni proizvod po boji i sastavu podseća na mlevenu kafu. Slađi je od kafe, ima digestivne osobine, sadrži minerale i vitamine, ali je najvažnije što ne “uzburkava” nervni sistem. Napitak od slada deca mogu da piju bez problema .

Lopuh ili repuh je jedna vrsta čička ( Petasites hybridus) čiji se koren osuši i koristi za čaj koji izvrsno zamenjuje kafu. Koren mora dobro da se prokuva jer jedino tako supstance dospevaju u vodu. Čaj od lopuha odlično čisti kompletan organizma, a posebno krv, snižava šećer i jača odbranu jer “ubija” bakterije i gljivice.

Čaj od korena đumbira će da vas naoruža energijom za ceo dan (izbegavajte u slučaju visokog pritiska), a napitak od osušenog korena maslačka pomoćiće ako kuburite sa jetrom i bubrezima.


Objavljeno

u

autor/ica

Oznake:

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)