Api i fitoterapije

9 problema,
9 rešenja
Piše: dr Ljubinka Stojković, api i fito terapeut BILJE I ZDRAVLJE
Posle (pre)obilnog prazničnog obroka smo pospani, a nakon odmora posežemo za kafom u pokušaju da smanjimo težinu u želucu. Stomak je, zbog prisutnih gasova, nadut kao lopta, javlja se gorušica, prati je podrigivanje. Sva lepa, raznovrsna hrana koju smo oko podneva uneli, popodne se pretvara u problem praćen mučninom. Želudac traži pauzu! Pun je nesvarene hrane.
U takvim okolnostima najbolje je potražiti pomoć iz bogate biljne i medene apoteke!

1.Protiv nadimanja
Potrebno: po kašika sitno iseckanog lista i cveta kičice, lista i cveta hajdučice, lista i cveta majčine dušice.
Priprema: mešavina bilja prelije se sa 600 ml proključale vode. Dva sata stoji poklopljena izvan šporeta. Procedi se i pet dana pije po 200 ml pre doručka, ručka i večere.

2.Čaj posle jela
Potrebno: po kašika sitno iseckanog lišća i zrelog ploda mirođije, korena i lista vodopije i lista gorke deteline.
Priprema: Mešavina bilja prelije se sa 600 ml proključale vode. Dva sata stoji poklopljena, potom se procedi i pije zaslađena medom. Uzima se pet dana po 200 ml posle doručka, ručka i večere.

3.Za bolje varenje
Potrebno: 100 gr zrelih kupina
Priprema: kupine se izruče u 600 ml proključale vode i dva sata, pokopljene, stoje na sobnoj temperaturi. Procedi se i tečnost zasladi medom. Pije se pet dana, svakog sata po 50 ml.

4.Protiv gasova
Semenke kima dodata čaju ili hrani.

5.Protiv gorušice
Potrebno: po kašika lista i cveta kičice, lista pelina, lista gorke deteline i lista ranjenika.
Priprema: mešavina bilja prelije se sa 600ml proključale vode i dva sata stoji pokopljena da bi se oslobodila fina, eterična ulja. Procedi se i pije tri puta dnevno pre jela ili čim se pojave simptomi gorušice. Fitoterapija se sprovodi deset dana.
Savet plus: da bi se sprečila neugodna gorušica, dobro je da se, pre spavanja, pojedu dve jabuke. Jabuke se žvaću dok se, u ustima, ne pretvore u penu.

6.Protiv štucanja
Štucanje je neprijatna pojava koju prati bol u predelu dijafragme. Može da bude neurološke prirode a može da ga izazove i prepunjen želudac. Javlja se kod osoba koje brzo jedu, ne žvaću dovoljno, te naporedo sa hranom gutaju i vazduh.
Potrebno: kašike sitno iseckanog lišća mirođije i lišća peršuna sa pola kafene kašičice soli i kafenom kašičicom vinskog sirćeta.
Priprema: od pobrojanih, dobro izmešanih sastojaka, napravi se biljna loptica i stavi ispod jezika da se lagano otapa. Nakon 10 do 15 minuta loptica se proguta. Terapija se sprovodi pet dana.
Savet plus: u napadu štucanja dobro je ako se obloga od razblaženog vinskog sirćeta stavi u predelu želuca.

7.Protiv podrigivanja
Potrebno: po kašika sitno iseckanog korena maslačka i lista koprive, 2 supene kašike sitno iseckanog lista nane.
Priprema: mešavina bilja prelije se sa 600 ml vruće vode i ostavi poklopljena. Posle dva sata procedi se i zasladi medom. Pije se tri puta dnevno pre jela po 200 ml čaja. Terapija traje 6 dana.

8.Protiv povišene kiseline u želucu
Poremećaji u procesu varenja hrane koji kao posledicu imaju povišenu kiselinu u želucu, mogu da se ublaže sveže ceđenim sokom pomorandže. Pre doručka, ručka i večere pije se po 100 ml svežeg soka. Sok sadrži kalijum, koji ima sposobnost da uništi višak kiseline. Terapija se sprovodi nedelju dana.
Savet plus: kod povišene kiseline dobro je da se
svakog dana izgricka po jedan sirov badem.

9.Protiv manjka želudačne kiseline
Potrebno je da se, nedelju dana, posle svakog obroka uzmu po 2 supene kašike sveže isceđenog limunovog soka razblaženog u 100 ml vode.