Bilje koje sprečava upale sluzokože želuca i creva

Topla šolja zdravlja

Lečenje biljem: Stomačne tegobe

Leto je doba godine kada su problemi sa stomakom veoma česti. Razlog tome je obilje svežih namirnica, pa se neretko pojede više nego što stomak može lagano da svari. Osim toga, nedovoljno oprano i(li) termički neobrađeno voće i povrće kao i pripremanje jela u prirodi, mogu da izazovu brojne stomačne tegobe. Da nevolja bude veća leti su češći i stomačni virusi, pa se uživanje lako pretvori u nevolju. Posledice stomačnih tegoba posebno su opasne za najmlađe, jer prolivi i povraćanje obično brzo prouzrokuju dehidraciju. Odlazak kod lekara je neophodan, mada u lečenju ovih tegoba pomažu i čajevi.
Predlažemo nekoliko starih i proverenih biljnih recepata koji pomažu da uživate u čarima leta, čak i ako vas snađu neki od neprijatnih stomačnih problema.

Ruža (Rosa centifolia)

Sadrži galni tanin i galnu kiselinu, kvercitrin, etarsko ulje, vosak, šećer i razne soli. Dobar je antiseptik i deluje na površinsko skupljanje tkiva.

Koristi se:
* za lečenje zapaljenja sluzokože organa za varenje
* protiv proliva

Stop dečjem prolivu

– 40 g latica majske ruže
– 40 g kamilice
– 10 g cveta podbela
– 10 g trandavilja
Sa pola litra proključale vode prelijte tri kašike mešavine, poklopite, posle tri sata procedite i malo zasladite medom. Svaki drugi sat uzimajte po kašiku čaja.

Matičnjak (Melissa officinalis)

Lekovite osobine imaju listovi ubrani pre cvetanja. Glavni sastojak listova je etarsko ulje koje miriše slično limunu. Sadrži i tanine kao i opore i gorke materije.

Koristi se:
* protiv povraćanja
* da reguliše varenje
* za jačanje organizma
* protiv nadimanja

Protiv povraćanja

– 100 g lista matičnjaka
– 100 g lista nane
Sa pola litra ključale vode prelijte dve kašike mešavine i poklopite. Posle dva sata procedite i pijte čaj zaslađen medom posle jela.

Slatki koren ili sladić (Glycyrrhiza glabra)

Svež koren sadrži skrob, mineralne, malo manitola, asparagina, gorkih materija i jedan flavonski heterozid. Njegovu lekovitost potvrdila su i naučna istraživanja.

Koristi se:
* za lečenje organa za varenje
* protiv zatvora
* da izleči upale sluzokože želuca i creva

Protiv zatvora

– 30 g slatkog korena
– 30 g plodova pasjakovine
– 30 g morača
– 10 g kore krušine
Morač usitnite u avanu, koru krušine iseckajte i dodajte slatki koren i pasjakovinu ili pasdren. Kašiku mešavine, dva do tri minuta kuvajte u dva decilitra vode, sklonite sa vatre i poklopite. Kada se prohladi procedite, zasladite medom i popijte. Čaj skuvajte dva do tri puta dnevno.

Čubar (Satureja hortensis)

Sadrži etarsko ulje, tanine a najlekovitiji sastojci su fenolska jedinjenja. Gotovo isti sastav i dejstvo imaju i planinski čubar (Satureja montana) i vresak (Satureja subspicata).

Koristi se:
* za lečenje organa za varenje
* protiv proliva i tegoba u crevima
* da umiri grčeve u želucu i crevima
* za lečenje stomačnih virusa

Rešite tegobe u crevima

– 40 g čubra
– 40 g rizoma trave od srdobolje
– 20 g lista pitome nane
Poparite tri kašike mešavine sa pola litra vode, poklopite, sačekajte tri sata i procedite. Tokom dana čaj popijte umesto vode, a uzimajte po dva do tri gutljaja svakih pola sata.

Kičica (Centaurium erthyraea)

Ova biljka obiluje gvožđem, natrijumom, gorkim heterozidima (geniciopikrozid, eritaurozid, eritrocentaurozid i dr), a sadrži i smolu, šećer, vosak, oko 0,6 do 1 odsto alkaloida, među kojima je glavni gencijanin, i eterično ulje. Najviše gorčine ima u stabljici, manje u cvetu, a najmanje u listu.

Koristi se:
* protiv bolova u želudcu
* protiv proliva
* pospešuje varenje
* protiv nadutosti i gasova

Rešite se gasova i nadutosti

– 20g kičice
– 20g nane
– 20g matičnjaka
– 20g gorke deteline

Jednu kašiku mešavine prelijte sa 2,5dl ključale vode. Ostavite da odstoji 15 minuta. Procedite i pijte jednu šolju pre jela.