Bilje protiv kašlja

Da umine kašalj

Lečenje biljem

Dobričica (Glechoma hederacea)

Ako se prehlada, a posebno grip, ne leče i ne odleže može da se oboli od akutnog bronhitisa čiji su simptomi povišena telesna temperatura sa kašljem i bolom u grudima.

Posle toga se najčešće bolovi pojačavaju i šire na ceo grudni koš, kašalj je jači a disanje postaje otežano i ubrzano.

Sluzokoža bronhija je nadražena, povećava se količina sluzi koju luče bronhije što prouzrokuje jak kašalj i obilnije iskašljavanje.

Preporuka je da se pacijent u tom slučaju obavezno javi lekaru, ali da bi se se olakšaju tegobe mogu da pomognu i narodni lekovi.

Trnjina (Prunus spinosa)

Grmolika trnovita biljka koja izraste do 2 metra i uspeva na sunčanim brežuljcima, obodima šuma i krčevinama. Ima male svetlozelene i kopljaste listove nazubljene po ivicama i bele sitne cvetove prijatnog mirisa. Plod je tamnoplava kisela bobica. Obiluje taninom i gorkim materijama a sadrži i kalijum, kalcijum, vitamin C i organske kiseline.

Koristi se

smiruje tegobe u slučaju bronhitisa
razređuje sluz i olakšava iskašljavanje

I bobice i cvet

Kašiku osušenih bobica ili 7 kašika svežeg cveta prelijte sa 2,5 dl vrele vode, kuvajte oko minut, poklopite, sačekajte 10 minuta, procedite, kad se prohladi dodajte kašiku meda i dobro promešajte. Pijte svakih pola sta po kašiku ali ne više od 3 šolje dnevno.

Dobričica (Glechoma hederacea)

Uspeva kao korov na vlažnim livadama i u svetlim šumama. Reč je o biljki sa četvorouglom i dlakovom stabljikom koja je pri zemlji puzava na vrhu uspravna. Listovi su na dugim peteljkama, bubrežasti, tamni na licu i crvenkasti na naličju. Cvetovi su svetle plavoljubičaste boje sa purpurnim tačkicama. Sadrži tanine, etarska ulja, gorke materije, organske kiseline…

Koristi se
da očisti bronhije
pospešuje iskašljavanje

Čaj od lista

Prelijte 20 g lišća litrom vrele vode, poklopite, sačekajte pola sata, procedite, kad se prohladi dodajte 2 kašike meda i pijte šoljicu do dve tokom dana.

Jagorčevina (Primula officinalis)

Raste na sunčanim i suvim livadama, ivicama šuma, proplancima, uz potoke i jezera. Ima razgranate, duguljasto jajaste i smežurane listove i bledožute cvetove na dugim peteljkama. Obiluje vitaminom C, a sadrži i kalijum, kalcijum, natrijum kao i kamfor.

Koristi se
olakšava iskašljavanje
čuva srce da se ne zamori čestim kašljanjem

Napici od korena i cveta

Kuvajte u 2 dl vode oko deset minuta 6 g usitnjenog korena, procedite i pijte tri puta dnevno po šoljicu.

Ili

Kašičicu osušene cele biljke ili cveta poparite sa 2 dl vrele vode, poklopite sačekajte 10 minuta, procedite i pijte tri puta tokom dana po šoljicu.

Lavanda (Lavandula officinalis)

Raste na kamenitom i suvom terenu, ima četvorougaonu stabljiku gusto obraslu listovima koji su na ivici zavrnuti na dole. Tamniji su na naličju a svetliji na licu. Ljubičasti cvetovi su na vrhu stabljike i formiraju klas. Sadrži gorke materije, etarska ulja,, tanin…

Koristi se:
da omekša sluz
smiruje nadražaj na kašalj

Za piće i inhaliranje

Sa 2 dl vrele vode prelijte kašiku cvetova, poklopite sačekajte nekoliko minuta i procedite pa pijte dve šoljice tokom dana. Ako čaju dodate 5 do 10 g domaće rakije nad smesom možete da se inhalirate.
Napomena: I čaj i inhalat omekšava sluz koja se nakupila u bronhijama.

Ili

Sa 2 dl vrele vode prelijte 10 g cvetova, poklopite i sačekajte nekoliko minuta, pa procedite i pijte do 4 šoljice tokom dana da smirite nadražaj na kašalj i grčeve od jakog kašlja.