Bubrezi i bešika

Lagano otkotrljajte kameničiće!
Piše: Mr ph Veroljub Marković

Ako ste ikada doživeli oštre bolove u predelu bubrega, često veoma snažne, koji se javljaju bočno i šire prema preponama, mučninu i povraćanje, obilno znojenje, krv u mokraći (tamna, mutna mokraća), onda sigurno znate kako izgleda imati kamen u bubregu. Ovo oboljenje se javlja kod tri odsto žena i deset procenata muškaraca. Češće se javlja u mlađem i srednjem životnom dobu. Bolest je učestalija kod stanovnika toplijih krajeva (jer je kod njih češća dehidratacija, zbog čega imaju povećanu koncentraciju minerala u mokraći).
– Ukoliko je prisutan upalni proces, ovim simptomima se pridružuju temperatura i groznica i učestala potreba za mokrenjem, koje je otežano, praćeno bolovima a mokraća je često neprijatnog mirisa – kaže za “Bilje i zdravlje” magistar farmacije Veroljub Bata Marković. – Uzroci stvaranja bubrežnih kamenova nisu sasvim jasni i najčešće uzrok ostaje nepoznat. Pojava ima naslednu dimenziju, a sklonije su joj osobe koje boluju od gihta, upalnih bolesti mokraćne bešike i hroničnih upala mokraćnih puteva.
Takođe se zna da nedovoljan unos tečosti, kao i dugotrajno ležanje, podstiče stvaranje kamenčića. Hrana koja je bogata kalcijum-oksalatom, kao što su čokolada, grožđe, spanać, jagode i druge, kod ljudi koji imaju predispoziciju za ovu bolest, takođe mogu ubrzati nastanak bubrežnog kamena.
– Pošto se bolest dijagnostikuje, kao “prva pomoć” preporučuje se unošenje dovoljno vode ( 3-4 litra na dan) i uzimanje sredstava protiv bolova u iščekivanju mogućeg spontanog izbacivanja kamena putem mokrenja. Statistika pokazuje da više od 90 odsto bubrežnih kamenaca se izbacuje spontano u roku od jednog do dva meseca, dobrom hidratacijom i kretanjem ukoliko su kamenovi takve veličine i oblika da mogu da prođu kroz kanale urinarnog trakta – dodaje naš sagovornik. – Ako je kamen toliki da ne može da se spontano izbaci, nužna je hirurška intervencija ili specijalna tehnika litotripsije kojom se veliki kamenovi razbijaju u komadiće.

KADA KOD LEKARA

U slučajevima kada su prisutni simptomi kamena u bubregu potrebno je da dobijete zvaničnu dijagnozu od lekara specijaliste. Lekar će uzeti iscrpne podatke, uraditi biohemijske analize i rendgenski pregled, ultrazvuk, kako bi se utvrdilo prisustvo kamena, njihov broj, veličina i položaj. Takođe će utvrditi i biološke faktore rizika koji su doprineli i koji podstiču nastajanje prisutnog kamena. Tek kada imate sigurnu dijagnozu, možete da pristupite samolečenju.

SAMOLEČENJE

Cilj lečenja i samolečenja, navodi Veroljub Marković, je sprečavanje pojave kamena u bubregu, usporavanje njihovog rasta, ukoliko su već nastali, i podsticanje njihove spontane eliminacije. Na taj način se sprečavaju i smanjuju problemi upala, infekcija, bolova, zastoja u protoku mokraće, poremećaji u radu bubrega i mokraćnih kanala.
* Potrebno je piti makar šest do osam čaša vode svakog dana, posebno u letnjem periodu. Ako smo izloženi napornim fizičkim aktivnostima duže vreme, potrebno je unositi i više. Na osnovu učestalosti dnevnog uriniranja i boje i količine urina pratimo da li pijemo dovoljno vode. Osećaj žeđi nije pouzdan kriterijum za nedostatak vode u organizmu a odrasli vodu treba da unose i kada nismo žedni (najmanje 2 litra dnevno).
* Kada je hana u pitanju, potrebno je smanjiti uzimanje namirnica koje sadrže kalcijum – oksalat (spanać, grašak, jagode, slatka crvena paprika, celer, grožđe, čokolada, crni čaj, cvekla, krastavac, grejpfrut, peršun, koštuničavo voće).
* Ukoliko imate kamen od mokraćne kiseline potrebno je smanjiti unos namirnica koje sadrže urine (riba, školjke, crveno meso, integralne žitarice, pasulj, karfiol, grašak, spanać). Takođe je potrebno smanjiti količinu belančevina u ishrani.
* Na povećanje oksalata u mokraći utiče i kuhinjska so (natrijum hlorid), čija dnevna količina ne treba da prelazi 3 grama!
* Na povećanje nivoa kalcijum-oksalata u mokraći a time i stvaranje uslova za nastanak kamena utiče potencijalno i vitamin D (koji se rastvara u mastima i deponuje u masnim tkivima zbog čega može doći do predoziranja). Vitamin D treba dozirati uz konsulataciju s lekarom.
* Na stvaranje oksalatnih kamenova utiče višak oksalata. Dijeta sa visokim unosom masnoća i soli i niskim unosom fibrinskih vlakana povećava rizik od nastanka kamena.
* Mineral kalijum koga ima dosta u voću i povrću pomaže u prevenciji formiranja bubrežnih kamenova.
* Mineral magnezijum može da pomogne rastvaranju kamenova manje veličine pre nego što oni postanu veliki problem. Potrebna dnevna količina magnezijuma je oko 300 mg.
* Vitamin B6 ima dvostruko korisno delovanje, deluje kao prirodni diuretik, a takođe pomaže razlaganje kamenova. Dnevno se unosi 10 mg.
* Vitamin C treba izbegavati budući da od njega u organizmu nastaje oksalat, ali samo ako je dnevna doza veća od 6g!

BILJEM PROTIV KAMENA

* Pirevina se koristi za sprečavanje stvaranja kamena u bubregu i upalnih procesa urinarnog trakta. Treba piti oko četiri šolje čaja dnevno( u 2 dl kipuće vode doda se kašičica suve biljke).
* Rastavić smanjuje tegobe izazvane kamenom u bubregu i poboljšava opšte stanje urinarnog trakta. Deluje diuretično.
* Čaj od đumbira primenjen lokalno kao vruća kompresa izaziva nadražaj kože i time smanjuje centralne bubrežne bolove.
* Selen se koristi kao snažan diuretik (dve do četiri kašičice suve biljke na šolju kipuće vode) jednom dnevno.
* Peršun je takođe diuretik. Dnevno se koristi dve do tri šolje čaja.
* Medveđe grožđe kao blag diuretik i antiinfektivno sredstvo je korisno za zdravlje urinarnog trakta.
Napomena: Pre upotrebe lekovitog bilja treba utvrditi stanje organizma osobe koja ima problem sa kamenom u bubregu. Određivanje konkretnog lekovitog bilja, eventualnih biljnih smeša, definisanje dnevnih doza i sprečavanje neželjenih dejstava lekovitih bilja zahteva pomoć stručnjaka za fitoterapiju.