Epidemija krivotvorenja maslinovog ulja u Italiji,Španiji i Grčkoj

Ovo se dešava organizmu ako unosimo kašiku maslinovog ulja dnevno

Foto: Natasha Breen / The Picture Pant / The Picture Pantry / Profimedia

Ovo se dešava organizmu ako unosimo kašiku maslinovog ulja dnevno

03.02.2024.  1 min Zdravlje

Ponekad se naziva i tečnim zlatom, maslinovo ulje je kralj masti – mononezasićeno i prepuno antioksidanata i drugih zdravih jedinjenja koja nećete naći u životinjskim ili prerađenim mastima. Istraživanja sugerišu da će oni koji odluče da promene ishranu takođe uživati u dugačkoj listi zdravstvenih beneficija.

Jedna od najčešće pominjanih prednosti maslinovog ulja je njegova upotreba kao prirodnog laksativa. Maslinovo ulje može pomoći u rešavanju ovog problema – masti pomažu da umire unutrašnjost creva i omekšaju stolicu, pomažući joj da apsorbuje više vode.

Studije su takođe pokazale da dodavanje više maslinovog ulja vašoj ishrani može smanjiti rizik od umiranja od demencije – sedmog vodećih uzroka smrti, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

„Neki od antioksidanata u maslinovom ulju mogu da prođu krvno-moždanu barijeru, potencijalno imaju direktan uticaj na mozak“, rekla je dr En-Duli Tesier sa Harvarda, te dodala:

„Takođe je moguće da maslinovo ulje ima indirektan uticaj na zdravlje mozga doprinoseći zdravlju srca i krvnih sudova“.

Maslinovo ulje je takođe glavni element mediteranske dijete, za koju se više puta pokazalo da smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti – posebno koronarne bolesti srca – i rizik od smrti iz bilo kog uzroka.

Druge studije su pokazale da konzumiranje više od pola kašike ulja dnevno može smanjiti rizik od umiranja od raka, neurodegenerativnih bolesti i respiratornih bolesti.

Posebno je korisno pijuckanje jedne ili dve kašike maslinovog ulja rano ujutru na prazan stomak. Ovo omogućava ulju da obloži želudac kako bi pomogao varenje, izbacio otpad i regulisao mikrobiotu creva tokom dana.

Stručnjaci predlažu korišćenje ekstra devičanskog maslinovog ulja kako bi apsorbovali što više hranljivih materija, prenosi healthline.com.

Šta znači kuver
Oznake: