Iskrice o ishrani

Iskrice Petra Jovanovića
Da li se hranom mogu obnavljati ćelije mozga?
Ako se tri nedelje za jelo koristi samo pasulj u svim oblicima bez hleba i obavezno sa nekom svežom salatom, paradajz, paprika ili kupus. Kiseo kupus je štetan po zdravlje.
Paradajz se jede isključivo svež

Jednogodišnja zeljasta biljka, jedna od najrađe gajenih povrtarskih kultura, sočnih plodova crvene boje, izuzetno zdravih za jelo. Postoje mnoge kultivisane sorte paradajza, različite po veličini, obliku i vremenu sazrevanja. U paradajzu ima izuzetno mnogo vitamina i minerala soli, što ga čini veoma zdravom hranom.
Svež crveni paradajz je hrana isključivo bazne reakcije. On sadrži veliku količinu limunske i jabučne kiseline i izvrstan procenat oksalne kiseline. Ove kiseline su neophodne za procenat izmene materija u organizmu.

Ako se paradajz kuva ili na bilo koji način konzervira, organske kiseline prelaze u neorganske i postaju vrlo štetne za ljudski organizam.Utvrđeno je da kada se istovremeno konzumiraju kuvan ili konzerviran paradajz sa šećerom, čokoladom ili skrobom u mokraćnoj bešici i bubrezima se stvara kamen. Ne sme se koristiti zelen paradajz zbog prisustva solanina.
Svež paradajz najbolje je jesti bar pola sata pre obroka. Može se jesti istovremeno sa voćem, jer je korisno.
Kupus je lekovit ako se jede svež.Pomaže dijabetičarima.Kiseo kupus je otrov.
Crna rotkva zamenjuje antibiotike.