Kivi

Ovo voće može da poboljša vaše mentalno zdravlje za samo nekoliko dana

Ovo voće može da poboljša vaše mentalno zdravlje za samo nekoliko dana 1Foto: Fotostand / Reuhl / imago stock&people / Profimedia

 

Sadrži više vitamina C od pomorandži i jagoda.

Naučnici sa Novog Zelanda otkrili su da jedenje kivija može da poboljša mentalno zdravlje za samo četiri dana, prema studiji objavljenoj u British Journal of Nutrition.

„Sjajno je što ljudi sada znaju da male promene u njihovoj ishrani, kao što je dodavanje kivija, mogu da utiču na to kako se osećaju svakodnevno“, rekao je koautor studije Tamlin Koner, koji predaje psihologiju na Univerzitetu u Otagu.

Kaže se da su efekti koji poboljšavaju mentalno zdravlje posledica činjenice da je kivi izuzetno bogat vitaminom C, za koji se zna da poboljšava raspoloženje i vitalnost. Da bi testirao navodne efekte kivija na raspoloženje ljudi, tim naučnika je sproveo eksperiment ishrane na 155 odraslih osoba sa nedostatkom vitamina C.

Svakog dana tokom osam nedelja, učesnici su dobijali ili placebo, 250 mg suplementa vitamina C ili dva kivija, a zatim su zamoljeni da izveštavaju o svojoj vitalnosti, raspoloženju, kvalitetu sna i fizičkoj aktivnosti.

Istraživači su otkrili da su učesnici u obe grupe prijavili poboljšano raspoloženje, ali samo grupa sa kivijem je rekla da su doživeli povećanje uspeha. Takođe, ova grupa je doživela poboljšanje vitalnosti i raspoloženja za samo četiri dana, dostižući vrhunac oko 14, 15. i 16. dana.

Naučnici su ove prednosti pripisali visokom sadržaju vitamina C u kiviju. Učesnicima je data sorta SunGold, koja je iznutra žuta umesto zelena, i kaže se da ima tri puta više vitamina C od pomorandže i jagoda.

 

Hoće li voće preživeti proleće u februaru?
Izvor: TV Nova/Probudi se

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.