Lekovito bilje protiv nesanice

Šolja čaja pre počinka

Lečenje biljem – Da brže utonete u san

Svakom od nas se dogodi da nekoliko večeri, iz brojnih razloga, teško utone u san. Umesto brojanja ovaca ili drugih, po pravilu neefikasnih „metoda“, pomažu biljni čajevi i tinkture koje preporučuje naša narodna medicina.
Ovi napici nisu rešenje za hroničnu nesanicu ili insomniju koja ima ozbiljne uzroke i zahteva medicinsko lečenje.

Petar Jovanović preporučuje čaj od šišarke hmelja

Lazarkinja (Asperula odorata)

Najčešće uspeva u senovitim delovima bukovih šuma. Ima četvorougaonu stabljiku iz koje rastu kopljasti i kao bodlje zašiljeni i oštri listovi. Cveta belim cvetićima koji prijatno mirišu dok su plodovi okrugli i obrasli čekinjama. Sadrži tanin, gorke materije, etarsko ulje i kumarinske heterozide.

Koristi se
da opusti
da obezbedi dubok san

Napitak sa medom i limunom

Kašiku osušenog i usitnjenog lišća prelijte sa 2 do 3 decilitra vrele vode, poklopite, sačekajte 10 minuta, procedite, kad se prohladi dodajte kašičicu meda i sok pola limuna i pijte pola sata pre odlaska na počinak.

Mirođija (Anethum graveolens)

Biljka vretenastog korena, uspravne i šuplje stabljike i perasto razdeljenih listova. Na vrhu stabiljke se formiraju sitni žuti cvetovi, plod je jajast i mrkožut. Sadrži etarsko ulje, organske kiseline, masno ulje, kumarin…

koristi se
smiruje nervnu i napetost mišića
opušta i priziva san

U vodi i vinu

U 4 decilitra vrele vode sipajte 2 kašičice semena mirođije, poklopite, sačekajte 10 minuta, procedite i popijte u tri navrata tokom dana, ali obavezno pre spavanja.
Ili
Zagrejte pola litra crvenog vina, sipajte 50 g semena mirođije i kuvajte na laganoj vatri 15 do 20 minuta. Procedite i pre odlaska na spavanje popijte rakijsku čašicu.

Matičnjak (Melisa officinalis)

Raste u šumskim šikarama ali se i gaji u baštama. Reč je granatoj zeljastoj biljki jajasto srcolikih listova. Ima bele, ponekad crvenkaste, cvetove na dugim peteljkama. Sadrži kamfor, tanin, gorke materije, etarsko ulje…

Koristi se
za smirenje
da se brže utone u san

Čaša pre spavanja

U 2,5 dl vrele vode sipajte 1 do 2 kašičice osušenog matičnjaka, ili šaku svežih listova poparite sa pola litra vrele vode, sačekajte dvadesetak minuta i procedite. Zaslađeno medom popijte čašu pre spavanja.

Odoljen (Valeriana officinalis)

Uspeva na močvarnim livadama i u vlažnim šumama, šikarama uz potoke i obroncima planina. Ova biljka, koju zovu i macina trava, ima razgranatu stabljiku, lepezasto peraste i nazubljene listove, crvenkasto bele cvetove koji formiraju metlicu i plod sa perjanicom da je vetar lakše nosi. Sadrži etarsko ulje, nekoliko vrsta kiselina, alkaloide…

Koristi se:
da smiri napetost
priziva san

Tinktura

Usitnite 20 g korena odoljena, sipajte u manju flašu i prelijte sa 100 g 70 procentnog alkohola. Zatvorite, sačekajte dve sedmice uz svakodnevno mućkanje, procedite i pre spavanja pojedite sa čašom vode kocku šećera na koju ste kanuli 20 kapi tinksture.
Napomena: preparati odoljena ne bi trebalo da se koriste duže od 3 sedmice.