Lekovito bilje za bolji imunitet

Za jači imunitet

Lečenje biljem

Dolaskom proleća priroda počinje da se budi ali samo neke od biljaka u ovom mesecu mogu da se koriste u lekovite svrhe. Među njima su nežni cvetovi krasuljka ili tratinčice, nekoliko vrsta mrtve koprive koju su tako nazvali jer joj listovi ne žare, među šumskim biljkama tu je i plućnjak…

U narodnoj medicini ove biljke se koriste da ojačaju imuni odgovor organizma na infekcije, u slučaju disajnih tegoba i hemoroida, protiv bolova….

Krasuljak (Bellis perennis)

Uspeva na livadama i pašnjacima, nazivaju je i tratinčica i ima obrnuto jajaste i nazubljene listove, duge cvetne peteljke i cvetiće sa belim ili crveno ružičastim laticama. Mladi listovi sadrže vitamin C, karotin, jabučnu, sirćetnu i oksalnu kiselinu, saponin, tanin, etarsko ulje i gorke materije.

Koristi se:

da uminu stomačni bolovi i grčevi
za čišćenje krv i da ojača organizam
u slučaju bolesti jetre kao i bubrega i bešike

Smiruje grčeve

Kašičicu do dve osušene biljke prelijte šoljicom prokuvane vode, poklopite, sačekajte 10 minuta, procedite i pijte u slučaju neurednih menstruacija, stomačnih grčeve, reume, gihta i artritisa.

Tinktura

Dve do tri šake usitnjene biljke sipajte u flašu, nalijte litrom domaće rakije i ostavite tri nedelje uz povremeno mućkanje. Posle toga procedite i mažite bolna mesta u slučaju reume i grčeva u mišićima.

Plućnjak (Pulmonaria officinalis)

Uspeva u senovitim i gustim listopadnim planinskim šumama, uz potoke i puteve. Reč je o dlakavoj biljki koja izraste do 30 cm sa srcolikim tamnozelenim listovima bez peteljke prekrivenim belim pegama. Cvet je ružičast, u obliku zvona a kasnije poprima ljubičastu nijansu. Sadrži gvožđe, sluz, tanine, ulje i saponizide.

Koristi se:
da pospeši rad pluća
u slučaju promuklosti
da „ugasi“ upale grla

Ojačajte pluća

Sok isceđen iz sveže biljke pijte 3 do 4 sedmice po 3 kašičice dnevno ili kašičicu soka i kašiku meda promešajte u šolji mleka i pijte na isti način.
Bela mrtva kopriva (Lamium album)

Uspeva na senovitim mestima, pored puteva i na zapuštenim prostorima. Ima jajaste, po ivicama nazubljene listove koji ne žare (zato se naziva mrtva) i prljavobele cvetove. Sadrži sluz, tanin, saponizide i etarsko ulje.

Koristi se:
protiv suvog kašlja
da uminu bolovi u grudima
u slučaju staračkog bronhitisa

Da se lakše diše

Kašiku sitno iseckane sveže biljke prelijte sa 2,5 dl vrele vode, sačekajte 10 minuta, procedite i pijte tri puta tokom dana po šljicu posle jela.

Krušina (Rhamnus frangula)

Uspeva u vlažnim šumama, u grmlju, pored reka i potoka. Reč je o grmu čije su grane glatke i smeđe i iz njih rastu jajoliki listovi na dugim peteljkama. Cvetovi su mali i bledozeleni a plodovi su u početku zelene bobice koje kasnije pocrvene i na kraju pocrne. U proleće se skida kora i suši oko sat na 100 stepeni Celzijusa a sadrži tanine, gorke materije i hrizofansku kiselinu.

Koristi se
u slučaju zatvora i naduvenosti
protiv hemeroida

Čaj

U 2,5 dl vode hladne vode kuvajte 25 minuta kašičicu kore, poklopite, sačekajte 6 sati, procedite i popijte pre spavanja.
Ili
U 2,5 dl hladne vode kuvajte 10 g kore dok ne provri, sklonite sa vatre i ostavite poklopljeno 10 minuta, procedite i pijte 2 do 3 šoljice tokom dana.
Napomena: Ako upotrebite više čaja nego što je propisano mogu da se jave grčevi i bolovi u stomaku!