Lekovitost čuvarkuće

Šta se dešava u organizmu ako pojedete jedan list čuvarkuće?

Koliko je čuvarkuća otporna i značajna za naše zdravlje opisuje i njeno latinsko ime Sempervivum, što u prevodu znači „uvek živuća“.

Prema narodnom predanju čuvarkuća štiti kuću i porodicu od požara, udara gromova, kao i od raznih mitskih bića. Ali čuvarkuća ili, kako je još često nazivaju, uhovnik je prirodan lek za mnoga oboljenja.

Ako se pitate šta je zapravo lekovitu u sadržaju čuvarkuće, odgovor je jabučna i mravlja kiselina. Ova biljka je svoju primenu našla u narodnoj medicini, a savremena istraživanja su usmerena na polisaharide iz soka čuvarkuće, jer se njima prepisuju delovanja na imunološki sistem, kao i lečenje kancerogenih oboljenja.

Upotreba

Od niza lekovitih dejstava koje čuvarkuća ima, najpoznatije je da je to biljka koja eliminiše višak masnoće iz ušnog kanala. Odatle i drugi naziv ove biljke, uhovnik. Pored toga, sok iz lista čuvarkuće je veoma dobar prirodni lek za oboljenja i povrede kože, čireve, posekotine i opekotine. Takođe, lekoviti sok ove biljke se godinama unazad koristi za uklanjanje kurjih očiju i bradavica, ali i pegica od sunca.

Izvanredan lek za kožne bolesti i rane

Čuvarkuća ima slično delovanje aloe veri, koja je poznata u lečenju raznih kožnih tegoba.

Ova biljka se smatra jednim od najsigurnijih lekova za širok spektar kožnih bolesti. Zbog antiupalnih i antiseptičkih dejstava služi i kao odlična prva pomoć kod opekotina, uboda i ugriza, jer pruža brzo olakšanje i smirenje.

Najbolji prirodni lek za uhobolju

Čuvarkuća je stari narodni lek za uhobolju, povrede bubne opne i gubitak sluha. Njen sok rastvara višak smole i uopšteno smanjuje bol.

Da bi se njome lečili dovoljno je istisnuti 2 do 3 kapi soka iz lista u uho, malo odležati i nakon nekoliko minuta pustiti da sok iscuri van uha.

Čuvarkućom možete tretirati:

  • crveni vetar
  • kurje oko
  • pegice
  • rane i čirevi
  • herpes
  • upala oka i uha
  • tvrdu kožu na petama
  • opekotine i ugrize

Za jačanje organizma i imuniteta

Listove čuvarkuće sameljite u multipraktiku, a potom ih prespite u plastičnu činiju i pomešajte ih s medom. Smesu dobro sjedinite drvenom ili plastičnom kašikom. Zatim, u veću teglu sipajte smesu i zatvorite teglu. Da svetlost ne bi dopirala, celu teglu obložite aluminijumskom folijom. Ostavite teglu da odstoji pet dana u frižideru.

Od šestog dana na prazan stomak uzimajte po dve plastične kašičice smese i narednih dvadesetak minuta ne jedite ništa drugo, već popijte malo vode. Za zdrav organizam je dobro i da svaki dan, na prazan stomak pojedete jedan list čuvarkuće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.