Namirnice zamena za probiotike

Ove namirnice su zamena za probiotike

Ove namirnice su zamena za probiotike 1Foto: Mykola Lunov / Panthermedia / Profimedia

Takozvane dobre bakterije ili probiotici u crevima prerađuju hranu, ali i potiskuju štetne vrste bakterija i virusa i razgrađuju toksične materije. Za zdravlje i vitalnost neophodna je uravnotežena crevna mikroflora.

Zbog nepravilne ishrane, stresa, lekova i nezdravih navika, ravnoteža crevne mikroflore je često narušena, međutim određenom ishranom, ona se može dovesti u red.

Jogurt

Svakako, široj javnosti najpoznatiji izvor probiotika je ovaj ukusni mlečni proizvod. Istraživanja su pokazala da probiotici čak pomažu u ublažavanju simptoma netolerancije na laktozu. Takođe, pomažu kod problema sa gasovima, dijareje i drugih tegoba probavnog sistema, piše Ordinacija.hr.

 

 Kupus

Sirovi kupus bogat je vitaminom C, kao i probioticima, bez kojih bi naše varenje prestalo da funkcioniše. Ishrana bogata kiselim kupusom preporučuje se osobama koje pate od gastrointestinalnih tegoba i ne mogu da svare mlečne proizvode, poput jogurta.

Miso supa

Supa koja se jede za doručak u Japanu je odličan izbor za početak dana. Miso pasta, koja se koristi za pripremu ove niskokalorične supe, bogata je probioticima i vitaminom B, kao i vrednim antioksidansima.

Kefir

Prema legendi, pastiri u planinama Kavkaza, koji dele jugoistočnu Evropu od Azije, otkrili su da je mleko koje su nosili sa sobom fermentisalo u penušavo piće . Gust, kremast i začinjen poput jogurta, kefir sadrži jedinstvene sojeve probiotičkih bakterija i nekoliko korisnih vrsta kvasca.

Hleb sa kiselim testom

Sledeći put kada pravite sendvič, obratite pažnju na vrstu hleba koju ste izabrali. Naime, hleb od kiselog testa sadrži probiotik koji olakšava varenje, prenosi n1info.hr.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.