Narodna medicina-recepti

Šipurak i kamilica na cuclu

Lečenje biljem/ Čajevi za bebe

Posle majčinog mleka čaj je obično prvi napitak koji odojčetu može da se daje čak i pre navršenog prvog meseca. Ipak, roditelji su često u nedoumici koji odabrati. Stručnjaci kažu da se čaj kao i čvrste namirnice bebama ne preporučuju pre četvrtog meseca, ali kad se daje prvi put najbolje bi bilo da je od šipuraka, sušene jabuke ili hibiskusa.
Preporuka je, takođe, da se izbegavaju mešavine čajeva jer često sadrže dodatne arome i boje koje mogu da izazovu alergiju.
Ako je neophodno, već u prvim nedeljama odojčetu može da se daje čaj od kamilice, komorača ili lipe. Njihove kuse većina beba obožava.
Važno je znati i kako se čaj priprema, a neka od najvažnijih pravila su da se uvek koristi prokuvana voda, da temperatura čaja ne sme da bude viša od 26–36 stepeni kao i da se zaslađivanje najčešće ne preporučuje.
Uz bebe, u biljnim čajevima mogu da uživaju i majke jer lekovite materije bebe dobijaju majčinim mlekom, pa su blagodeti čajeva korisne za oboje.

Lipa (Tilia)

Lekovite osobine imaju cvasti. Sadrže vitamin C, sluz, tanine, etarsko ulje, heterozide, šećer…

Koristi se:
* za lečenje prehlade
* protiv nadražajnog kašlja
* da smiri upaljenu sluzokožu organa za disanje
* za ublažavanje grčeva
* protiv povišene temperature

Oterajte prehladu

– pola kašičice osušenog cveta lipe
– 2 dl vode
Lipu prelijte vrelom vodom, poklopite i posle pet minuta procedite. Preporuka je da ga bebe piju nezaslađen, a mališanima starijim od godinu u čaj možete dotati pola kašičice šećera ili meda i nekoliko kapi limunovog soka.

Komorač ili morač (Foeniculum vulgare)

Kao izrazito lekovita biljka poznat je još iz antičkog doba, ali se za lečenje različitih bolesti i tegoba koristi samo plod. Bogat je etarskim uljem i belančevinama, a sadrži i kalijum i beta karotin.

Koristi se:
* protiv grčeva
* za lečenje zatvora
* da olakša i ubrza iskašljavanje

Zbogom grčevima

– kašičica komorača
– 1,5 dl vode
Proključalom vodom prelijte komorač, promešajte i poklopite. Posle pet minuta procedite i bebi dajte prohlađen.
SAVET PLUS: Zbog laksativnog dejstva ne preporučuje se bebama i deci koja imaju proliv. Slično deluju i čajevi od kima i anisa, ali je od čistog semena komorača najjbolji i efikasniji.

Dan-i-noć (Viola arvensis)

Raste po napuštenim planinskim njivama, po usevima i suvim i kamenitim mestima, a prepoznatljiva je po beložućkastim cvetovima sa ljubičastim „prelivom”. Lekovit je nadzemni deo biljke koji obiluje saponozidima, a sadrži i rutozid, salicilnu kiselinu i njen heterozid, etarsko ulje, vitamin C…

Koristi se:
* za lečenje dečjih ekcema
* protiv kašlja (čak i velikog)
* da izleči upale mokraćne bešike

„Izbrišite” ekceme

– dan-i-noć
– 1/2 l vode
– bagremov med
Sa pola litre hladne vode prelijte dve kašike usitnjenih cvetova i stabljike biljke, zagrevajte do ključenja i, kad provri, kuvajti još minut-dva. Sklonite čaj sa šporeta, poklopite, sačekajte pola sata, procedite, zasladite bagremovim medom i dajte bebi ili detetu da popije tokom dana. Čaj se pije tri sedmice.
SAVET PLUS: Ekcem, istovremeno možete da mažete nevenovim uljem.

Zova (Sambucus nigra)

Lekoviti cvetovi sadrže heterozide koji izazivaju znojenje, tanine, malo etarskog ulja, holin, šećer, neke organske kiseline i jedinjanja koja deluju protiv virusa.

Koristi se:
* protiv gripa
* da snizi visoku
* za lečenje kašlja i bronhitisa

Oborite temperaturu

– kašičica suvih cvetova zove
– 2 dl vode
Cvetove prelijte proključalom vodom, promešajte, poklopite, sačekajte 10 minuta, procedite i zasladite sa četvrt kašičice meda. Čaj se pije topao.

Šipurak (Rosa canina)

Lekovit je tvrd, nedozreo plod (Rosae fructus) sjajne crveno-narandžaste boje. Obiluje vitaminom C, a ima mnogo i vitamina P. Sadrži i karotin, vitamine B2 i K, kao i tanine, pektin, jabučnu i limunsku kiselinu i vrlo malo etarskog ulja.

Koristi se:
* za lečenje letnjih dečjih proliva
* protiv virusnih i bakterijskih infekcija organa za disanje

Izlečite letnje prolive

– 10 g suvih šipuraka
– decilitar vode
Šipurke izmrvite, prelijte vrelom vodom i na tihoj vatri, u poklopljenom sudu kuvajte desetak minuta i sklonite sa šporeta. Kada se ohladi procedite kroz trostruku gazu i dajte detetu da popije.
SAVET PLUS: Uvek se uzima sveže pripremljen čaj.

Hajdučka trava (Achillea millefolium)

Lekovite osobine imaju cvasti i list ove biljke. Sadrže vitamin K, etarsko ulje, gorku materiju ahilein, tanine, flobatanin i malo glikozida.

Koristi se:
* da „otvori” apetit
* protiv bronhitisa
* za lečenje zatvora

Za bolji apetit

– kašičica hajdučke trave
– decilitar vode
Ključalom vodom prelijte hajdučku travu, odmah poklopite i posle pet-šest minuta procedite. Pije se nezaslađen, pola sata pre jela.