Nesanica

Da san „dođe na oči“

Lečenje biljem/ Nesanica

Bilo da je reč o potpunom odustvu sna ili da se loše spava u kratkim periodima, što prati i buđenje, nesanica gotovo da nikog nije zaobišla. Obično je prolazna jer je posledica stresa doživljenog tokom dana, mada razlog može da bude i nešto iz spoljašnje sredine čemu organizam ne može lako da se prilagodi.
U slučaju da je nesanica posledica psihičkih problema naravno da bi pacijenti trebalo da se obrate lekaru, ali ako vam iz drugih razloga san „neće na oči“ kao prva pomoć poslužiće čajevi ili biljni preparati. Oni će da smire napetost i pomognu da se lakše zaspi i kvalitetnije spava.

Hmelj (Humulus lupulus)

Šišarice ove biljke sadrže tanin (humulotaninsku kiselinu), pektinske materije, kalijumove soli, lupulin bogat etarskim uljem i smolama što deluje umirujuće. Osim toga obiluju i biljnim hormonima sličnim estrogenima.

Koristi se:
* protiv nesanice
* da uspava i umiri

SAVET PLUS: Onima koji pate od nesanice narodna medicina preporučuje da jastuke napune hmeljom.

Oterajte nesanicu

– 2 kašičice cvetova hmelja
– 2,5 dl vode
– kašičica meda
Cvetove prelijte ključalom vode, poklopite, sačekajte 10 minuta, procedite i zasladite medom. Popijte topao čaj, gutljaj po gutljaj, pola sata pre spavanja.

Matičnjak (Melissa officinalis)

Lekoviti listovi sadrže etarsko ulje, tanine kao i brojne gorke i opore materije.

Koristi se:

* da smiri nerve
* protiv depresije

Za miran san

– 30 g listova matičnjaka
– 30 g lavande
– 30 g pasiflore (Hristove krune)
– 10 g kantariona
Kašiku mešavine prelijte sa dva i po decilitra ključale vode i odmah poklopite. Posle pet minuta procedite i pijte tri šolje uvek sveže pripremljenog čaja dnevno.

Valerijana ili odoljen (Valeriana officinalis)

Lekovite osobine ima osušen rizom sa korenjem. Sadrži etarsko ulje, brojne kiseline, tanine, smolu, kamfor…

Koristi se:
* da odagna nesanicu
* protiv uznemirenosti, neuroza i stresa

Zbogom nesanici

– 100 g korena valerijane
– 100 g listova matičnjaka
Sa dva i po decilitra ključale vode prelijte dve kašičice mešavine, poklopite, sačekajte 15 minuta, procedite i polako popijte topao čaj, pola sata pre spavanja.
SAVET PLUS: Ovaj čaj „odvodi“ u san ubrzo posle ispijanja i ne izaziva jutarnje tegobe kao što je slučaj sa sintetičkim lekovima ali bi, ipak, trebalo da ga izbegavaju trudnice i mlađi od 12 godina.

List kupine (Rubi fruticosi folium)

Listovi trnovitog grma koji najčešće raste pored puteva i potoka sadrže galotanine, flavonoide i organske kiseline.

Koristi se:
* da se bolje spava

Da san brže dođe

– kašičica lista kupine
– kašičica kantariona
– kašičica matičnjaka
– dve kašičice meda
– limunov sok
Mešavinu prelijte sa četiri decilitra ključale vode i poklopite. Posle pola sata procedite i zasladite medom. Po pola decilitra čaja popijte natašte pre spavanja, a ostatak (oko tri decilitra) sa malo svežeg limunovog soka pijte tokom dana.

Mirođija (Anethum graveolens)

Ovaj začin ima plodove (pogrešno nazvane „seme“) koji su mnogo lekovitiji od mirišljavih listova jer sadrže etarsko ulje, azotna jedinjenja i pektin.

Koristi se:
* da se bolje spava

Vino

– 10 g plodova mirođije
– 10 g plodova anisa
– 3 dl belog vina
Plodove istucajte u avanu, pa dobijeni prah dodajte vinu, kuvajte pet minuta na tihoj vatri. Prohlađenu tečnost popijte pre spavanja, gutljaj po gutljaj.