Oprezno sa pečurkama

Američka ministrica financija se u Kini najela halucinogenih gljiva
Index Vijesti
21:15, 17. srpnja 2023.

Američka ministrica financija se u Kini najela halucinogenih gljiva
VIKIPEDIJA

AMERIČKA ministrica financija Janet Yellen je prije oko tjedan dana napustila Peking, koji je posjetila s ciljem poboljšanja američko-kineskih odnosa. No njen posjet na kraju nije bio samo političke prirode. Naime, ministrica je uspjela dramatično povećati poslovanje lanca restorana u Yunnanu koji poslužuje jian shou qing, neobičnu, ali vrlo traženu gljivu cijenjenu zbog svojih jedinstvenih svojstava.

Ubrzo nakon što je ministrica financija prošlog tjedna sletjela u Peking, njezina je delegacija otišla na večeru u Yi Zuo Yi Wang, lanac restorana specijaliziran za regionalnu kuhinju dijela jugozapadne Kine koji graniči s Vijetnamom, Laosom i Mjanmarom.

„Da, ministrica je došla u restoran odmah nakon slijetanja u Kinu. Saznali smo da jako voli gljive. Naručila je četiri porcije jian shou qinga. Bio je to iznimno čaroban dan“, napisao je restoran na društvenim mrežama. Pomoćnik ministrice financija potvrdio je za CNN da je Yellen jela u restoranu i da je uživala u hrani, uključujući i jelo s gljivama.

Nalikuje na vrganje
Gljiva jian shou qing, što se doslovno prevodi kao „vidi plavu ruku“, dobila je svoje kinesko ime po jednoj karakteristici. Naime, kada se izvrši pritisak na unutarnji dio klobuka, to područje poplavi. To se događa i kada se gljivu nareže. Službeno spada u porodicu gljiva Lanmaoa asiatica.

„To je gljiva srednje do velike veličine, crvenkaste boje izvana i žute odozdo. Jako nalikuje vrganjima. Zapravo, toliko mu je slična da se lako zamijeni s lokalnim vrstama vrganja, što zna imati zanimljive posljedice“, rekao je botaničar Peter Mortimer s Instituta za botaniku Kunming.

Mortimer je 2010. stigao u kinesku pokrajinu Yunnan iz Južne Afrike. Došao je na planinarenje, ali su mu onda ponudili posao na institutu. Od tada živi u Yunnanu i istražuje gljive u regiji.

„Lanmaoa gljive smatra se otrovnima jer mogu biti halucinogene“
„Lanmaoa gljive smatra se otrovnima jer mogu biti halucinogene. Znanstvenici još uvijek nisu identificirali spojeve odgovorne za pojavu halucinacija. Jedan moj prijatelj ih je slučajno pojeo pa je halucinirao tri dana“, kazao je Mortimer.

Prošle je godine Botaničko društvo Yunnana objavilo ažurirani indeks otrovnih gljiva tog područja. Među njima je bila i jian shou qing, što je potaknulo raspravu o tome smiju li se ove popularne gljive i dalje prodavati na internetu i posluživati u restoranima. Na kraju je pobijedila ljubav prema gljivama, odnosno potražnja tržišta, te su one ostale lako dostupne.

Unatoč svojoj reputaciji, jian shou qing se smatra poslasticom među lokalnim stanovništvom te je popularno jelo u restoranima diljem Kine, gdje se gljive pripremaju na takav način da se izbjegnu negativne posljedice konzumiranja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?