Orah poboljšava potenciju

Orah snižava holesterol i pritisak: Novo istraživanje i činjece o plodu koji u Srbiji raste na svakom koraku

Orah snižava holesterol i pritisak: Novo istraživanje i činjece o plodu koji u Srbiji raste na svakom koraku 1Foto: Laurence Mouton / PhotoAlto / Profimedia

Orah je oduvek priznat kao superhrana. Sada međunarodna studija otkriva da ima moćan efekat protiv stanja koja čine „metabolički sindrom“ – smanjujući rizik od jedne bolesti za skoro 70%, piše Healthy.

Jedan od tri odrasla Amerikanca ima metabolički sindrom, prema Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH). Metabolički sindrom se definiše kao prisustvo najmanje tri koegzistirajuća stanja koja se odnose na to kako telo procesuira i pretvara energiju – kao što su višak masti oko srednjeg dela tela, abnormalni nivoi glukoze, visok krvni pritisak, zabrinjavajući nivoi holesterola i visoki trigliceridi. Značajan broj prethodnih istraživanja pokazao je da metabolički sindrom povećava rizik pojedinca za srčani udar, moždani udar, druge kardiološke događaje i dijabetes.

Izmena načina života i usvajanje zdrave ishrane obično su među najčešćim preporukama lekara za prevenciju ili lečenje metaboličkog sindroma. Dve često promovisane dijete u tu svrhu su DASH dijeta, koja ograničava zasićene masti, dodati šećer i natrijum; i mediteranska dijeta, koja promoviše povrće, voće, ribu, pasulj i orašaste plodove.

Nova analiza se fokusirala na jednu vrstu orašastih plodova za koje istraživači tvrde da bi mogla biti jedno od najmoćnijih oružja u borbi protiv metaboličkog sindroma.

Studija koju su sproveli iranski medicinski istraživači i objavljena 28. januara 2024. godine u časopisu Food Science and Nutrition, sastavila je više studija o koristima oraha kako bi videla da li se mogu koristiti u borbi protiv ovog klastera stanja.

Ono što su pronašli su brojne jake veze sa markerima metaboličkog zdravlja kod ljudi koji redovno konzumiraju ove orašaste plodove. Jedinstvene osobine ovog malog vojnika iz ljuske, koje uključuju polifenole i korisne polinezasićene masti poput omega-3, delovale su na mnoge od ovih odvojenih povezanih stanja kako bi smanjile ukupni rizik od razvoja metaboličkog sindroma.

Orah može da štiti od kardiovaskularnih bolesti

U meta-analizi, orasi su povezani sa poboljšanim krvnim profilima, uključujući smanjenje triglicerida, niži ukupni holesterol, smanjenje nivoa „lošeg“ HDL holesterola i čak poboljšan protok krvi.

„Uopšteno, istraživanja sugerišu da konzumiranje oraha može imati obećavajuće efekte u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti“, komentarisali su istraživači.

Orah može sprečiti i poboljšati simptome dijabetesa

Orah se takođe činilo da se bori protiv nekih komplikacija dijabetesa, uključujući smanjenje nivoa glukoze u postu, smanjenje HbA1C i poboljšanje osetljivosti na insulin.

Jedno istraživanje na koje su istraživači obratili pažnju čak je otkrilo da osobe koje konzumiraju orahe imaju 68% manji rizik od dijabetesa u poređenju sa onima koji ne konzumiraju orahe. To može biti zahvaljujući svesnim navikama u ishrani, ali skoro 70% razlike je značajno.

Orah bi mogao biti koristan za mršavljenje i održavanje telesne težine

Težina je još jedan važan faktor u razvoju metaboličkog sindroma i njegovih komplikacija. Nekoliko studija koje su istraživači pregledali pokazalo je korist od konzumiranja oraha na telesnu težinu i njen odnos sa višim nivoima sitosti.

Međutim, druga istraživanja dovela su do nepotpunih rezultata, pa nije jasno da li su orahe same faktor u povećanju ili smanjenju telesne težine. „Zbog obećavajućih efekata konzumiranja oraha na druge komplikacije MetS-a (metabolički sindrom), orasi mogu biti dodati u ishranu bez zabrinutosti zbog negativnih efekata na BMI ili telesnu težinu“, zaključili su istraživači.

Samo obratite pažnju na količinu masti – iako je „zdrava mast“, mast u orasima i dalje nosi istu količinu energije, devet kalorija po gramu, kao manje zdrave vrste masti.

 

Kako ove visoke temperature utiču na zdravlje?
Izvor: TV Nova/Probudi se

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.