Povrće koje drluje preventivno

Kelj protiv tumora

Ovo povrće snižava rizik za razvoj pet vrsta tumora, a štiti i od srčanih bolesti

Ovo povrće snižava rizik za razvoj pet vrsta tumora, a štiti i od srčanih bolesti 1Foto: Leung Cho Pan / Panthermedia / Profimedia

 

Jedna od najvažnijih prednosti kelja je da smanjuje rizik od razvoja srčanih oboljenja, što je u velikoj meri posledica kalijuma kojim je bogat.

Antitumorsko dejstvo je posledica glukozinolata, prirodnih sumpornih materija koje daju kelju i nekim drugim vrstama povrća specifičan gorak ukus i mogu da spreče rast tumora jer deluju protivupalno i štite DNK od oštećenja. Kelj takođe sadrži lutein i zeaksantin, koji su neophodni za zdravlje ćelija oka i pomažu u smanjenju rizika od razvoja makularne degeneracije povezane sa uzrastom.

Osim što štiti zdravlje očiju, kelj sadrži i vitamin K, koji poboljšava gustinu kostiju i tako pomaže u smanjenju rizika od preloma. Zaslužan je i za bolje zdravlje i izgled kože zahvaljujući obilju vitamina A, neophodnog za zdrav rast ćelija i zdravu kožu. Mangan prisutan u kelju može smanjiti insulinsku rezistenciju i tako pomoći osobama sa dijabetesom tipa 2 da održe zdrav nivo šećera u krvi.

Protiv tumora

Antitumorsko dejstvo je posledica glukozinolata, prirodnih sumpornih materija koje daju kelju i nekim drugim vrstama povrća specifičan gorak ukus. Tokom varenja, glukozinolati se razgrađuju i pretvaraju u aktivne supstance izotiocijanate, koje pomažu u detoksikaciji organizma i mogu da spreče rast tumora jer deluju antiinflamatorno i štite DNK ćelije od oštećenja.

Dokazano je da kelj smanjuje rizik od razvoja najmanje pet vrsta tumora: bešike, dojke, debelog creva, jajnika i prostate, a tako zaštitno deluje zahvaljujući glukozinolatima koje sadrži.

Kako to izabrati

Kada kupujete kelj, bez obzira koju vrstu odaberete, izaberite onaj koji ima hrskave, vidljivo sveže i pune tamnozelene listove i izbegavajte glavice sa uvelim ili požutelim listovima i listove koji deluju beživotno.

Kelj možete čuvati u plastičnoj kesi u najhladnijem delu frižidera do tri dana, a čim ga donesete kući, stavite ga u frižider, jer što duže stoji na sobnoj temperaturi postaje gorak. Kada je u pitanju priprema, zaista ne morate da strahujete da je čorba jedino što možete da kuvate od ovog povrća. Kelj je zapravo veoma prilagodljiv i možete ga koristiti za pripremu gotovo svega što vam padne na pamet, od variva, priloga ili pirea do smutija do čipsa i sirove salate od kelja, prenosi živim.hr.

 

Kakvo povrće jedemo? Pogledajte razliku između organskog i kupovnog povrća
00:00
/
04:17
Izvor: TV Nova/Probudi se

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.