Problemi sa mentalnim zdravljem

Četiri simptoma koja ukazuju na nedostatak magnezijuma

B92

Pixabay

Nedostatak magnezijuma je česta pojava, uprkos tome što se ovaj mineral nalazi u brojnim namirnicama kao što su riba, mleko, orašasti plodovi i lisnato zeleno povrće.

Poznat je po tome što reguliše rad mišića, ali zapravo on ima još neke važne uloge u ljudskom organizmu. Naime, on reguliše i rad živaca, nivo šećera u krvi, krvni pritisak i povećava energiju.

Nedovoljan unos magnezijuma može da poveća rizik od dijabetesa, hipertenzije, kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze i drugih bolesti. Stoga, lekar oošte prakse NHS-a Kišan Vithlani naveo je četiri upozoravajuća simptoma koji ukazuju na nedostatak magnezijuma, prenosi Mirror.

Gubitak apetita

Gubitak apetita može da ukazuje na različite zdravstvene probleme kao što su stres, problemi sa varenjem, ali to takođe može biti rezultat nedostatka magnezijuma. Ako osećate mučninu i povraćate u kombinaciji sa gubitkom apetita, važno je da proverite nivo magnezijuma, zato što će povraćanje pridoneti padu ovog minerala, kao i dehidrataciji.

Trzanje mišića i grčevi

Grčevi ili trzaji mišića su među najčešćim znakovima nedostatka magnezijuma. Dok se trzaji mogu povezati sa umorom ili prevelikim unosom kofeina, magnezijum takođe, može biti jedan od uzroka. Naučnici veruju da su ti simptomi uzrokovani većim protokom kalcijuma, što stimuliše mišiće.

Osećaj slabosti i ukočenosti

Osećaj fizičke slabosti i ukočenosti je još jedan odsimptoma nedostatka magnezijuma. Nizak nivo magnezijuma utiče na višestruke telesne procese uključujući trzaje signalizaciju živaca i razine kalija u mišićnim stanicama, što može uzrokovati umor i slabost. Umor i slabost sami po sebi ne moraju biti znak nedostatka magnezijuma, ali u kombinaciji sa drugim simptomima mogu da ukazuju na nizak nivo magnezijuma.

Problemi sa mentalnim zdravljem

Manjak magnezijuma može da dovede do problema sa mentalnim zdravljem. Ljudi koji imaju manji nivo magnezijuma mogu da osećaju teskobu više nego inače. Neka istraživanja su sugerirasala da postoji veza između niskog nivoa mag vesti-online.com