Prostata

Paradajiz pre svega

Kako sprečiti oboljenja prostate?

Na najteža oboljenja prostate, kao što su benigno uvećanje(hiperplazija) ili karcinom, teško da može da se utiče.

Ali na upalu prostate, do koje dođe nebrigom – itekako može.

Zapravo, kako kaže urolog prof.dr Aleksandar Vuksanović,ukoliko žele da izbegnu bolove i antibiotike kojima se leči upala prostate, muškarci moraju da se zaštite.

– To znači – kaže dr Vuksanović – da moraju da izbegavaju hladnoću i vlagu, jer se tada bakterije iz mokraćnog kanala, ili mokraćne bešike, prošire, predju na prostatu i dovedu do njene upale. Upale prostate leče se antibioticima, nekada uzimanjem i do 4 do 6 nedelja.

U svakom slučaju, navodi dr Vuksanović, kada se uoči tegoba pri mokrenju, muškarac treba da se javi urologu. Tegobe, naravno, nisu strogo specifične za jedno oboljenje. Različita oboljenja prostate, drugih organa uro-genitalnog trakta, ali i organa i sistema van uro-genitalnog trakta, mogu dati ove simptome. Što se ranije postavi dijagnoza, lakše je i lečenje.

Umerena ishrana
– Nema nikakvog razloga da kvalitet života trpi, jer savremena medicina može veoma uspešno da pomogne – kaže naš sagovornik.

Kod starijih muškaraca, gde je prostata već uvećana, treba znati da nepoštovanje odredjenih higijensko-dijetetskih mera može dovesti do dodatnog pogoršanja tegoba.
– Jako začinjena hrana, pre svega ljuta, gazirani napici, žestoka alkoholna pića, mogu pogoršati već postojeće smetnje – ističe dr Vuksanović.- Opasni su i hladnoća i vlaga koji mogu dovesti do upale prostate i njenog dodatnog otoka, odnosno uvećanja. Treba izbegavati i dugotrajno odlaganje mokrenja, dugotrajno sedenje. Umerena fizička aktivnost se i u ovom slučaju preporučuje.

Uvećanje prostate
Za razliku od upale prostate čiji su uzroci poznati, uzroci nastanka benignog uvećanja prostate nisu u potpunosti poznati, ali se zna da je neophodno prisustvo hormona testosterona, kao i starije životno doba.

– Nakon 50. godine gotovo polovina muškaraca ima nekakve smetnje zbog uvećanja prostate. Tegobe mogu biti različitog intenziteta, a veličina uvećanja ne korelira sa težinom simptoma. Smetnje pri mokrenju: učestalo mokrenje, noćno mokrenje, slabiji mlaz urina, naprezanje pri mokrenju, u težim slučajevima i nemogućnost mokrenja (retencija) prate benigno uvećanje, ali i neka druga oboljenja prostate. Ove tegobe su prisutne, manje ili više izražene, i kod upale prostate, karcinoma prostate, ali i kod oboljenja nekih drugih organa. U slučaju javljanja ovih tegoba, neophodan je pregled urologa – poručuje doktor.

Šta, međutim, pripadnici jačeg pola mogu da urade na prevenciji ako znaju da imaju predispozicije za karcinom prostate? Dr Aleksandar Vuksanović odgovara:

– Gde postoji porodično opterećenje za nastanak karcinoma prostate, može da pomogne povećani unos likopena koji deluje preventivno. Sigurno je da i mediteranska dijeta poželjna, ne samo kada su oboljenja prostate u pitanju, već i za celi organizam na koji deluje blagotvorno.

Medicina, inače, ima na raspolaganju veliki broj lekova koji su veoma efikasni.

Narodna medicina poželjna
Nije na odmet da muškarci koji imaju problema sa prostatom uzimaju narodne „lekove“.

– Od davnina se zna za blagotvorno dejstvo koprive, takodje i semenki i ulja budeve, kod benignog uvećanja prostate i tegoba pri mokrenju izazvanih njima – kaže dr Aleksandar Vasiljević.- Neki čajevi, mešavine raznih biljaka, kod upale prostate, takodje mogu, kao dopunska terapija, pomoći u smanjenju tegoba i bržem ozdravljenju. Svakako da narodna medicina može da pomogne u početnim fazama oboljenja, kada su tegobe blago prisutne. U odmaklim stadijumima, kada su tegobe teže, ovi preparati su slabo delotvorni.

Likopen
Zna se da muškarci na jugu Evrope redje obolevaju od karcinoma prostate, što se objašnjava prevashodno mediteranskom dijetom, ribom na jelovniku, maslinovim uljem, povrćem, i posebno paradajzom. Termički obradjen paradajz ima likopena koji dokazano protektivno deluje na nastanak i razvoj karcinoma prostate.

Dobre šanse za lečenje
Zahvaljujući savremenim lekovima – kaže dr Vuksanović – danas su operacije benigno uvećane prostate znatno ređe nego ranije. Savremeni lekovi omogućavaju život bez tegoba, ili sa blagim smetnjama, u najvećem broju slučajeva. Kod karcinoma prostate, savremena medicina može da pomogne u brzom, ranom postavljanju dijagnoze, a zatim i u uspešnom izlečenju. Rana dijagnoza omogućava da se, prevashodno hirurškim putem, osoba izleči. I u odmakim stadijumima postoje veoma uspešni modaliteti lečenja koji omogućavaju ne samo produžetak života, već i dobar kvalitet života.

D. Dimitrovska