Protiv otoka za vreme letnjih vrućina

I čajevi i oblozi

Lečenje biljem/ Protiv otoka

Nije mali broj onih koji se tokom leta žale da im otiču udovi! To može da bude posledica povišenih spoljašnjih temperatura i nedekvatne ishrane, ali i oslabljene cirkulacije krvi i limfe kao i poremećeng odnosa natrijuma i kalijuma u organizmu što utiče na zadržavanje vode u tkivima. Osim toga otoke mogu da prouzrokuju neke upale kao i mehaničke povrede. U ovim slučajevima kao prva pomoć mogu da posluže biljke koje preporučuju narodna medicina kao i stručnjaci za lečenje biljem.

Ako ove tegobe potraju, otoci mogu da ukažu i na kardiovaskularne, bolesti bubrega, smanjenu aktivnost štitaste žlezde.., što je znak da je potrebno da se potraži savet lekara.

Kupus (Brassica oleracea)

Biljka iz porodice kupusnjača čiji listovi obiluju vitaminima (najviše vitaminom C), kalcijumom, sumpornim heterozidima i mlečnom kiselinom.

Koristi se:
– protiv upala
– da splasnu otoci

Oblog

* Nekoliko listova kupusa dobro operite, deblje žile isecite, pa nekoliko puta preko listova pređite oklagijom ili flašom i potopite u troprocentni rastvor borne kiseline. Posle tri sata obložite otečene delove tela i pričvrstite zavojem. Obloge menjajte dva puta dnevno.

Peršun (Petroselinium sativum)

Zeljasta biljka sjajnih trostruko perastih i svetlozelenih listova. Sadrži etarska ulja, tanin, sluz i obilje vitamina C.

Koristi se:
– da pospeši izbacivanje vode iz organizma
– smanjuje oticanje udova

Čaj

* Sitno iseckajte koren i lišće pa 5 kašika ove mešavine kuvajte pet minuta u pola litra vode. Sačekajte 20 minuta, procedite i pijte tri puta dnevno po šoljicu.

Breza (Betula alba)

Ovo drvo bele kore uspeva na osunčanim mestima i vlažnom i močvarnom tlu. Listovi breze su trouglasto srcoliki i malo zašiljeni. Sadrže tanine, gorke supstance, etarsko ulje, smole…

Koristi se:
– da pospeši mokrenje
– smanjuje otoke

Čaj

* 2 kašičice lišća breze prelijte šoljom vrele vode, sačekajte pola sata, procedite i pijte po pola šolje 3 do 4 puta dnevno (između mora da prođe 3 do 4 sata).
Ili

* 10 g listova breze prelijte prokuvanom vodom (temperatura bi trebalo da bude 40-50° C), poklopite, sačekajte 6 sati, procedite sačekajte još 6 sati i pijte po pola šolje 2 puta dnevno pre obroka.
Napomena: Ovi čajevi se ne preporučuju u slučaju bolesnih bubrega jer sadrže supstance koje iritiraju tkivo ovih organa.

Kukuruzna svila (Stigmata Maydis)

Tanke svilenkaste niti koje se tokom leta javljaju na vrhu klipa ili kukuruzna svila sadrže hlorofil, fosfornu i salicilnu kiselinu, vitamin K, tanin, etarsko ulje kao i soli kalijuma i kalcijuma.
Napomena: sakuplja se dok je kukuruz mlad a svila svetle boje i suši u hladovini na promaji.

Koristi se:
– protiv upala
– kao diuretik

Napitak

* kašičicu osušene kukuruzne svile prelijte sa 2 dl vode, stavite da proključa, sačekajte nekoliko minuta da se prohladi procedite i pijte tokom dana.
Ili
* kašičicu kukuruzne svile prelijte šoljom vrele vode, sačekajte 10 minuta, procedite i pijte nezaslađeno tri puta u toku dana.

Brđanka (Arnica montana)

Uspeva po šumskim i planinskim livadama i obroncima. Reč je o trajnoj slabo razgranatoj biljki koja izraste do pola metra. Cvetovi su zlatnožuti, javljaju se od juna do augusta. Sadrži kamfor, gorke materije, jabučnu kiselinu i etarsko ulje.

Koristi se:
– smanjuje otoke u slučaju sportskih povreda
– pospešuje resopciju hematoma

Oblog

* jednu do dve kašike osušenog cveta prelijte sa 2,5 dl ključale vode, poklopite, sačekajte 10 minuta pa procedite. U tečnost potopite gazu, stavite na otečeno mesto i privijte zavojem.
Napomena: ako imate osetljivu kožu čaj razredite istom količinom vode.