Recepti za april

Maslačak
Vreme maslačka
Lečenje biljem / Plodovi proleća
Većina prolećnih lekovitih biljka, među kojima su najpoznatije maslačak, kopriva, sremuš i pupoljci breze, pospešuju izbacivanje viška vode i iz organizma eliminišu tokom zime namogimilanih otrova, čiste krv i jačaju krvnu sliku i regulišu krvni pritisak. Narodna medicina za te svrhe preporučuje sveže isceđen sok, tinkturu i čajeve od ovih biljaka.
Maslačak (Taraxacum officinale)

Uspeva na vlažnim livadama, pašnjacima i travnjacima. Reč je o biljki razvijenog korena, na ivicama krupno nazubljenih listova bez stabljike i žutog cveta na dugačkoj i šupljoj stabljici. Sadrži brojne minerale među kojima i najviše kalijuma, gorke heterozide, tanine, inulin…

Koristi se:

da pospeši varenje i izbacivanje viška vode
pročišćava krv, pluća i jetru
pospešuje izbacivanje kamena iz žučne kese

Mešavina

Pomešajtre po 40 g korena maslačka i vodopije i 20 g lista nane pa 3 kašike mešavine poparite sa pola litra vrele vode, poklopite, sačekajte 2 sata, procedite i pijte svaka 2 sata po kašiku u slučaju kamena u žučnoj kesi.

Kopriva (Urtica doica)

Uspeva kao korov po ivicama šuma i na zapuštenim mestima, obalama reka i potoka. Ima četvorougaonu stabljiku, srcoliko šiljate listove nazubljene na ivicama. Iz dlačica na peteljkama i listovima, ako se odlome, izlazi sok koji peče. Sadrži gvožđe, sumpor, kalcijum, mravlju i sirćetnu kiselinu, vitamine A, C i K, tanine, hlorofil, karotin…

Koristi se:
protiv anemije i reume
za čišćenje krvi

Sok

Sitno iseckajte 50 grama lišća koprive, oko 5 minuta kuvajte u litar vode, ostavite preko noći, ujutro procedite i pijte umesto vode u slučaju malokrvnosti. Protiv anemije može da se koristi i sok isceđen iz kilograma listova koje ste prethodno samleli u mašini za meso. Najbolje da se sok pomeša sa medom i uzima 3 do 4 kašike tokom dana.