Sardine su dobra hrana za mozak

Ova namirnica ima više vitamina D od mleka i sprečava gubitak kose

Sardele su izuzetno hranljiva i može se smatrati superhranom zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina D i drugih važnih hranljivih materija. Stručnjak za medicinu protiv starenja Vicinte Mera uvrstio ih je na svoju listu najboljih namirnica za usporavanje procesa starenja. Pored toga, drugi stručnjaci su istakli i druge prednosti koje ova riba nudi.

Sardine su dobra hrana za mozak

Jedan od najkorisnijih aspekata sardina je vezan za način na koji poboljšavaju funkciju mozga i naše raspoloženje. Sardine imaju visok sadržaj vitamina B12, koji pomaže u ravnoteži nervnog sistema.

„Sardine obezbeđuju esencijalne hranljive materije za mozak i utiču na sintezu neurotransmitera koji su neophodni za održavanje dobrog raspoloženja i normalnih intelektualnih funkcija“, objasnila je dr Mera za Vogue.

Dobri su za kosu, kožu i nokte

Farmaceut Tereza ​​Kliment tvrdi da ulja u ribi poput sardina mogu sprečiti gubitak kose. Slično tome, stručnjak za lepotu i zdravlje Klaudija di Paolo kaže da bira masnu ribu poput sardina kako bi sprečila starenje kose zahvaljujući visokom nivou proteina, vitamina B12 i omega-3 kiselina.

Važnost vitamina D

Profesor i doktor biohemije i molekularne biologije Oskar Lorenco navodi da vitamin D učestvuje u više od 200 telesnih funkcija koje utiču na niz različitih oblasti, uključujući regulaciju takozvanih hormona sreće. „Nedostatak vitamina D je takođe povezan sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih problema i određenih kožnih bolesti.

Da li su sardine u konzervi jednako dobre?

Iako nutricionisti skoro uvek preporučuju jesti svežu hranu umesto konzervisane ili zamrznute, konzervisane sardine (sardine) su odlična opcija, u razumnim granicama. Ali treba tražiti one koje ne sadrže višak soli i koje su upakovane u maslinovo ulje, prenosi Index.hr.

Nutricionistkinja Maria Sančez objašnjava da maslinovo ulje čuva sadržaj nezasićenih masnih kiselina bolje od drugih opcija. „Premda su konzervirane srdele zdrave, na ovu vrstu proizvoda treba gledati kao na povremenu alternativu, a ne kao redovnu zamenu za svežu ribu.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.