Saveti za korišćenje lekovitog bilja

Saveti Javorke i Petra za korišćenje lekovitog bilja

Kičica (Erythrea centaurium)

Raste na vlažnim i peskovitim brdskim livadama i pašnjacima kao i šumskim čistinama i obroncima. Ima četvorougaonu, oko 30 cm visoku i šuplju stabljiku, jajoliko duguljaste listove i ružičaste grozdaste cvetove koji se otvaraju samo kad je najjače sunce. Sadrži minerale gvožđa i natrijum, etarsko ulje, gorke heterozide…

Koristi se:
da pospeši varenje i smanji lučenje želudačne kiseline
protiv groznice
poboljšava raspoloženje

Za bolje varenje

U pola litra vode kuvajte 2 do 3 minuta kašiku usitnjenje biljke, procedite i pijte po malo, ali ne više od 2 šoljice čaja dnevno.
Ili
Osušenu biljku usitnite u avanu pa 2 g praha popijte sa po malo vode tokom dana.

Smiruje groznicu

U 7,5 dl belog vina kratko prokuvajte 25 g kičice, procedite, pa pijte tri puta tokom dana po kašičicu posle jela.

Mišljakinja (Stellaria media)

Raste kao korov na poljima, livadama i u šumama. Ima 30 cm dugu puzavu stabljiku, jajolike listiće i bele cvetiće koji se otvaraju na suncu a noću su zatvoreni. Sadrži, između ostalog, aromatična etarska ulja i tanin.

Koristi se:
pospešuje iskašljavanje sluzi iz disajnih organa
čisti bubrege i bešiku od peska

Očistite pluća

Sa 2,5 dl vrele vode prelijte 100 g lišća, sačekajte 10 minuta, procedite i pijte po malo tokom dana ali ne više od 2 šoljice.

Isteruje pesak

Pomešajte 7,5 dl vode, 2,5 dl vina i malo meda pa sipajte 3 kašike lišća, kratko prokuvajte, procedite i pijte tri puta dnevno po čašicu da očistite bubrege i bešiku od peska.

Macina trava (Marrubium vulgare)

Biljka koju još nazivaju i očajnica ili tetrljan uspeva kao korov na suvim, kamenitim i krečnjačkim pašnjacima, pored puteva i na strništima. Ima šuplju stabljiku koja poraste do pola metra, jajolike sivobele naborane i obostrano dlakave listove nazubljene na ivicama. Cveta belim cvetovima koji formiraju klas, ima jak koren a karakteristično je da miriše na mošus. Sadrži, između ostalog, etarsko ulje, tanin i gorke materije.

Koristi se:
u slučaju anemije
smiruje kašalj i srčane aritmije

Jača krv

Sa 2,5 dl vrele vode poparite kašičicu suvog lišća, procedite posle 15 minuta i pijte zaslađeno medom do tri manje šoljice dnevno.

Smirite aritmiju

Poparite sa pola litre vrele vode 15 g lišća i malo korena maslačka, procedite posle 15 minuta pa pijte ujutro i uveče po šollu
U jeku leta u šumama sazrevaju plodovi grmolikih biljka koji se često koriste u narodnoj medicini. Najčešće da smire tegobe u vezi sa varenjem i srčanim tegobama a blagotvorno deluju i u slučaju groznice, hemoroida, upale grla, upornog kašlja… Za to su „zaduženi“ borovnica, dren, beli glog i lešnik.

Borovnica (Vaccinium myrtillus)

Uspeva u vlažnim delovima listopadnih i zimzelenih šuma i na planinskim terenima. Reč je o grmu sa jajolikim i po ivici nazubljenim listovima na kratkim peljkama. Iz lisnih pazuha rastu beli ili ružičasti cvetovi koji liče na zvona. Plod je tamnoplava bobica. Sadrži kalcijum, natrijum, organske kiseline, vitamin C i karotin.

Koristi se:

da zaustavi proliv

za ispiranje grla u slučaju angine

Protiv proliva

Pomešajte po 25 grama lista i plodova borovnice, semenki dunje i listova nane pa kašike mešavine prelijte sa pola litra ključale vode, poklopite, sačekajte dva sata, procedite i pijte umesto vode.

Ili, dobro sažvaćite, zadržite nekoliko minuta u ustima pa progutajte 20 do 30 bobica dnevno.

Smiruje anginu

U blenderu dobro usitnite borovnice, procedite i kad dobijete 1 dl soka pomešajte sa dve kašike limunovog soka. Pre i posle jela ispirajte grlo grgljanjem.

Dren (Cornus mas)

Uspeva u suvim listopadnim šumama i na kamenitim obroncima. Grmolika je biljka sa jajolikim i po ivicama nazubljenim listovima. Ima žute cvetove, a plod je crvena duguljasta bobica kiselkastog ukusa. Sadrži tanine, organske kiseline, pektin i sluz.

Koristi se:

Protiv proliva i groznice

Smiruje groznicu

U 2 dl vode kuvajte 5 minuta 5 do 10 g osušenih plodova, poklopite, sačekajte 20 minuta, procedite i pijte tri puta dnevno po šoljicu posle jela.

Beli glog (Crataegus oxyacantha)

Uspeva uz planinske potoke i reke, ima troperaste i petoperaste, po ivicama nazubljene listove, bele ili bledocrvenkaste cvetove skupljene u kiticu na kratkim peteljkama. Plodovi su crvene i jajolike bobice. Sadrži etarsko ulje, vitamin C, holin, tanin, i organske kiseline.

Koristi se:

za srčane bolesti

protiv povišenog krvnog pritiska

Smiruje srčane tegobe

Sa 2,5 dl vruće vode prelijte kašičicu osušenog ploda, poklopite ostavite preko noći, ujutro kratko prokuvajte, procedite i po malo pijte tokom dana.

Tinktura

U litar domaće rakije stavite 20 g osušenih plodova, sačekajte 21 dan pa procedite. Protiv kamena u bubregu i gihta koristite tri puta dnevno po 5 kapi u čaši vode.

Lešnik (Corylus avellana)

Uspeva po ivicama šuma, šikarama, ali i po livadama i pašnjacima. Reč je o grmu glatkih i sivosmeđih grana, velikih, ovalnih i srcolikih i po ivicama dvostruko nazubljenih listovima koji su na naličju dlakavi. Plod je omanji orah sa čvrstom opnom u kojoj je jestivo seme.

Koristi se:

da zausatavi proliv

u slučaju proširenih vena i hemoroida

da smiri kašakj

Čaj

Pregršt svežih listova usitnite, prelijte litrom proključale vode, poklopite, sačekajte 20 minuta, procedite i pijte po čašu pet puta dnevno da smirite proliv.

Savet plus: Isti čaj (mlak ili hladan) može da se upotrebi kao obloga u slučaju proširenih vena ili spoljašnjih hemoroida.

Protiv kašlja

Plodove lešnika sameljite ili dobro izgnječite, pomešajte sa medom i koristite po kašičicu ako deca imaju uporan kašalj, a kašiku ako se to događa odraslim.