Uzrok migrene

  • Post category:Vesti

Naučnici tvrde da su konačno pronašli uzrok migrene

N1

pixabay.com

Tenzione glavobolje i migrene najčešći su tipovi glavobolja, ali tačan uzrok tih stanja nikada nije pronađen. Barem do sada, ako je verovati stručnjacima.

Istraživački tim u Nemačkoj proučavao je magnetnu rezonancu (MR) 50 pacijenata kako bi analizirao povezanost između učestalosti glavobolje, bola u vratu i mišića lica.

Šta izaziva migrene?

Posebno su se usresredilina trapezoidne mišiće, par velikih trouglastih tkiva koji se protežu preko zadnjeg dela vrata i ramena i vode do glave i lopatica, piše New York Post, prenosi N1 Zagreb.

Istraživači su otkrili da oni koji pate i od glavobolje tenzionog tipa i od migrene pokazuju veće naprezanje tih vratnih mišića.

Drugim rečima, glavobolje su bukvalno posledica bola u vratu.

MR skeniranja koja su snimili istraživači pokazala su da su učesnici studije, u danima kada su patili od bolova u glavi i vratu, takođe pokazali veći nivo nelagode u predelu vrata, što je pokazalo da su ti mišići bili upaljeni.

To je dovelo stručnjake do zaključka da upala u vratu – koja se može razviti iz nekoliko razloga, uključujući loše držanje, nedostatak sna, povrede i stres – može biti povezana s tenzionim glavoboljama i migrenama.

„Naša otkrića podupiru ulogu vratnih mišića u patofiziologiji primarnih glavobolja“, rekao je dr Niko Solman u izjavi, i dodao da tretmani koji ciljaju mišiće vrata mogu dovesti do istovremenog ublažavanja bolova u vratu, kao i glavobolje.

Lečenje migrene

Solman je primetio da neinvazivne opcije lečenja, koje direktno ciljaju na mesto bola u mišićima vrata – poput masaže ili akupunkture, mogu biti vrlo efikasne i sigurnije od lekova.

Osobama koje boluju od migrene preporučuje se kontrola kod lekara opšte prakse i neurologa, što će osigurati pravovremenu dijagnostiku i pravilno lečenje.

Ljudima koji boluju od migrene takođe se preporučuje da imaju dovoljno sati sna, smanje stress, pravilno se hrane i izbegavaju ostale situacije koje mogu uticati na pojavu migrene.