Vratite energiju i polet

Prolećni umor: Vratite energiju i polet
Istraživanja ukazuju da je prolećni umor tegoba od koje mnogi pate ali češće pogađa one koji se teže adaptiraju na nagle promene atmosferskog pritiska i temperaturne razlike. Stručnjaci objašnjavaju da su razlozi za prolećni umor, osim disbalansa hormona i manjka vitamina i minerala prouzrokovanog zimskom ishranom, širenje krvnih sudova zbog viših spoljašnjih temperatura. To prouzrokuje pad pritiska, pa se javljaju tipični simptomi kao što su opšta malaksalost, epizode lošeg raspoloženja, pad koncentracije, bolovi u udovima, poremećaj spavanja…
Praksa pokazuje da od prolećnog umora češće pate žene nego muškarci ali i da nije reč o ozbiljnom zdravstvenom problemu nego o sezonskoj poteškoći. Da se lakše oduprete prolećnom umoru mogu da pomognu i biljke sa naših prostora. Predlažemo neke od njih.

Maslačak (Taraxacum officinale)

Reč je o trajnoj zeljastoj biljki razvijenog korena, nazubljenog lišća i zlatnožutih cvetova. Obiluje gvožđem, natrujumom, kalijumom, fosforom, gorkim materijama…

Koristi se:

* da pospeši izbacivanje nagomilanih otrova
* reguliše rad jetre i žuči
* da nadoknadi manjak gvožđa

Salata

– pola kilograma listova maslačka
– glavica crnog luka
– sok jednog limuna
– pola kašičice bosiljka
– maslinovo ulje
– morska so, biber

Pomešajte dobro oprane listove maslačka, bosiljka i na kolutove isečen crni luk, dobro promešajte pa začinite sokom limuna, maslinovim uljem, solju i biberom.

Kopriva (Urtica dioica)

Korovska biljka koja uspeva na ivicama šuma, uz potoke i reke i izraste do 80 cm. Ima četvorougaonu stabljiku, srcolike nazubljene listove pokrivene dlačicama. Obiluje gvožđem, sadrži sumpor, natrijum, vitamine A, C i K, tanin, hlorofil, mravlju kiselinu…

Koristi se:
* za čišćenje krvi
* smiruje nernu napetost

Sok

– kilogram listova koprive
– kašika meda

Koprivu kratko poparite vrelom vodom, sitno iseckajte i sameljite u mašini za meso, procedite kroz gazu i dobijen sok pomešajte sa medom i pijte tri do četiri kašike tokom dana.

Čaj

– 50 g listova koprive
– litar vode

Listove koprive oko pet minuta kuvajte u vodi, ostavite preko noći, procedite i pijte umesto vode.


Zob ili ovas (Avena sativa)

Svrstava se u porodicu trava, u klasu na vrhu stabljike su zrna obavijena plevom koja nije srasla sa zrnom po čemu se razlikuje od drugih žitarica. Sadrži jod, hlor, fosfor, magnezijum, kalijum, mangan, cink, bakar…

Koristi se:
* protiv malaksalosti
* za bolje raspoloženje
* u slučaju iscrpljenosti

Čaj

– 4 kašike ječma
– litar i po vode
– med ili ječmeni slad

U zagrejanom tiganju bez masnoće propržite 5 do 10 minuta ječam ili dok ne porumeni i ne osetite miris uz stalno mešanje. Zagrejte vodu do ključanja dodajte prženi ječam i kuvajte na laganoj vatri oko 10 minuta, sačekajte nekoliko minuta pa procedite i zaslađeno medom ili sladom pijte umesto vode.


Cvekla (Beta vulgaris)

Biljka tamnozelenog lišća i podzemnog crvenog gomolja koji obiluje gvožđem, kalijumom, jodom, antocijanom i vitaminima B1, B2 i C.

Koristi se:
* da obnovi crvena krvna zrnca
* da normalizuje krvni pritisak
* smiruje nervozu

Sok

* veća ili dve manje cvekle
* kašičica meda
* sok jednog limuna

Narendajte svežu cveklu, pomešajte sa limunovim sokom i medom, dobro promešajte, sačekajte sat do dva, pa procedite kroz đevđir sa manjim rupicama i popijte tokom dana.
Savet plus: u ovaj sok, da bi bio ukusniji, dodajte sok od po jedne narendane šargarepe i jabuke.

Jagorčevina (Primula officinalis)

Trajna biljka kratkog i smeđeg korena, jajastih prizemnih listova složenih u rozetu i talasasto nazubljenih. Iz središta rozete izraste 10 do 20 cm peteljka sa 5 do 10 žutih cvetova. Sadrži saponizide, kalijum, kalcijum, vitamin C i karotin.

Koriste se:
* protiv umora
* vraća energiju i podiže raspoloženje

Čaj

* kašika lišća
* 2,5 dl vode

Lišće jagorčevine poparite vrelom vodom, sačekajte 5 minuta, procedite i pijte jednu do dve šoljice dnevno.