Žalfija

Lek za dva milenijuma

Žalfija


Piše: Vukosava Stevanović, apotekar BILJE I ZDRAVLJE
Biljka kaloper ili žalfija (Salvia officinalis) je jedna od retkih koja se u kontinuitetu upotrebljava 2000. godina i jedna je od najstarijih biljaka koja se koristi i u naučnoj medicini. Naziv roda Salvia potiče od latinske reči salvare, što znači spasiti, spasavati, izlečiti. Raste na krečnjaku, uz jadransku obalu, u Hercegovini i Crnoj Gori. Kod nas, kao samonikla, u Sićevačkoj klisuri. I gajena i samonikla se koristi kao medicinska i kao začinska biljka. U Crnoj Gori i Hercegovini je nazivaju pelin, u Dalmaciji kadulja, u istočnoj Srbiji kalaver ili džiger-trava. Narodskih imena ima još mnogo ali se najčešće upotrebljava naziv žalfija.
– Žalfija bi trebalo da bude sastavni deo svake kućne apoteke jer je prva pomoć i često jedina terapija kod niza manjih zdravstvenih problema u svim uzrastima (od rođenja do duboke starosti), međutim, čaj, čajnu mešavinu ili fitoterapeutski preparat trebalo bi da se nabavi uz konsultaciju sa apotekarom.
Inače, list ima najviše lekovitih sastojaka u doba cvetanja i tada bi trebalo i da se bere, a mirisni sastojak (etarsko ulje-Salviae aetheroleum) žalfije se dobija destilacijom vodenom parom. Osim etarskim uljem (1,5-2%) list žalfije sadrži oko 3% flavonoidnih heterozida , fenol-karbonskih kiselina (ruzmarinska) i tanina. Nisu bez značaja ni gorke materije (diterpenska jedinjenja). Zbog takvog sadržaja list žalfije sprečava infekcije (bakteriostatik), opušta grčeve u mišićima (spazmolitik), odstranjuje gasove (karminativ), obezbeđuje površinsko skupljanje tkiva (adstringens), ublažava prekomerno znojenje (antihidrotik), podstiče procese razaranja i vezivanja neugodnih mirisa (dezodorans).
Zvanična medicina je prihvatila indikacije za upotrebu preparata žalfije s obzirom na to da su zasnovane na dugogodišnjoj tradicionalnoj upotrebi:
– biljni lek (blagi dispeptik) za tretman prekomernog lučenja kiseline i otklanjanje bolova, gorušice i nadutosti
– biljni lek (antihidrotik) za ublažavanje problema prekomernog znojenja
– biljni lek za simptomatsku terapiju upalnih procesa sluškože usta i ždrela
– biljni lek za simptomatsku terapiju manjih upalnih procesa na koži.

NAČIN UPOTREBE
Za odrasle i starije
Unutrašnja upotreba (indikacija A)
* usitnjenu biljku (1-3 g) prelijte sa 200 ml ključale vode, posle 15 minuta procedite i pijte 3 puta dnevno
* suvi ekstrakt (4-7:1) – 320 mg podeljen u 3-4 doze
* tečni ekstrakt (1:7.2) – 20 kapi 3 puta dnevno
* tečni ekstrakt (1:3.5-5) 10 – 20 kapi 3 puta na dan u nekoj tečnosti;
Unutrašnja upotreba (indikacija B)
* 2 g usitnjene biljke prelijte sa 160 ml ključale vode
* tečni ekstrakt (1:3.5-5) 10-20 kapi pomešajte sa vodom i pijte 3 puta dnevno. Za noćno znojenje 30 kapi izmešati sa vodom i popiti jedan sat pre ili neposredno pre spavanja
Tečni ekstrakt (1:4-5) 50 kapi ili 2 ml 3 puta na dan
Za spoljašnju upotrebu (indikacija C)
* 2,5 g usitnjene biljke preliti sa 100 ml ključale vode
* 20% gel sa tečnim ekstraktom 1:1 250 mg. Gelom blago masirajte 5 puta dnevno zahvaćeni deo
* tečni ekstrakt (1:3.5-5) 15 kapi 3 puta dnevno razblaženo u malo tople vode za grgljanje
* tečni ekstrakt (1:7.2) 3 kašike (15 ml) u čaši vode za ispiranje ili grgljanje
Za spoljašnju upotrebu (indikacija D)
* 2,5 g usitnjene biljke prelijte sa 100 ml ključale vode. Dobijeni infuz se koristi za sve indikovane promene na koži 2-4 puta dnevno.
NAPOMENAN količina tujona ne sme da pređe 3 mg dnevno.

TRAJANJE TERAPIJE
U proseku 2 nedelje
Za indikacije A i B: oralno preparate žalfije ne koristiti duže od 2 nedelje
Za indikaciju C: preparate žalfije na sluzokoži ne primenjujte duže od nedelju dana
Za indikaciju D: preparate žalfije na koži koristite u proseku 2 nedelje.
NAPOMENA: Ako se simptomi ne povuku tokom preporučenog vremena primene konsultujte se sa lekarom ili apotekarom ali imajte na umu da može da dođe i do alergijske reakcije (preosetljivost) na neki od aktivnih sastojaka biljke
OPREZ: upotreba kod dece i adolescenata do 18 godina se ne preporučuje budući da nema dovoljno kliničkih istraživanja u ovoj populaciji. Trudnicama i dojiljama se, takođe, ne preporučuje iz istih razloga. Utiče i na sposobnost vožnje ili rad na mašinama.

PREKORAČENJE DOZE
Od vrućine do vrtoglavice
Ako preterate sa količinom može da izazove:
– osećajem toplote
– ubrzan rad srca
– vrtoglavicu
– epileptičan oblik konvulzije
Ove manifestacije mogu da se jave posle više od 15 g lista žalfije.
SAVET PLUS: Ovo je samo jedan od primera da i korisne biljke mogu da daju negativne efekte. Stoga nikada nije na odmet da se posavetujete kako da previlno koristite biljni preparat.

Magijska moć
Biljke su oduvek imale važno mesto u obrednoj magiji pre svega zbog verovanja da mlado, tek niklo bilje, može da se suprotstavi svakom zlu. U obredne svrhe pravili su se venčići od mladih olistalih grana breze, lipe, hrasta, leske, jasike… Venčići su se pravili zbog verovanja u magijsku snagu koju im daje kružni oblik i osobina biljaka od kojih su se pleli. Najčešće su ih stavljali na vrata, prag, prozor ili kućnu ikonu ali i u baštu, vinograd, štalu ili pčelinjak da se kuća, stoka i rod zaštite od zala.
U prolećnim obredima najčešće su učestvovale devojke koje će tek da rađaju, a sastavni deo obreda je i čišćenje kuće. Kuća se čistila sa dva struka bosiljka, kalopera ili drugog bilja kojem se pripisuje zaštitna (apotropejska) moć – „lati pero kalopero, pa pometi dvore…“