Da li je sve ovo zastrašivanje ?

COVID 19 U FOKUSU
Nove varijante virusa Covid-19 i šta nas čeka ove zime?
20/08/2023 https://e-zdravlje.rs/
Nove varijante ili sojevi virusa Covid-19 (Eris – EG.5 i Pirola -BA.2.86) SZO je označila kao „varijante pod nadzorom“

Pandemija Covid-19 ulazi u novu fazu sa pojavom novih varijanti, uključujući EG.5 i „Pirola“ (BA.2.86). Dok se svet priprema za zimsku sezonu, postavlja se pitanje kako će ove varijante uticati na globalno zdravlje i šta to znači za naše svakodnevne živote. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) je podvarijantu virusa sa oznakom BA.2.86 označila kao „varijantu pod nadzorom“, dok stručnjaci žure da shvate koliko se proširila i kako će naš imunološki sistem odgovoriti na nju. Da li je ovo samo još jedna varijanta koja će nestati ili će postati nova ozbiljna globalna zdravstvena pretnja razmatramo u nastavku ovog teksta. Donosimo najnovija istraživanja i stručna mišljenja o ovim varijantama. Takođe, analiziramo kako se pandemija menja i istražujemo šta nas čeka u narednim mesecima.

Šta znamo o novoj varijanti virusa COVID-19 sa nadimkom „Pirola“?
Varijanta COVID-19, BA.2.86, poznata i kao „Pirola“, detektovana je do sada u četiri zemlje: Danskoj, Izraelu, Velikoj Britaniji i SAD. Ova informacija ukazuje na mogućnost globalnog širenja, iako je broj detektovanih slučajeva još uvek mali.

Naučnici i zdravstvene organizacije širom sveta prate situaciju kako bi razumeli kako se varijanta širi i kakav potencijal ima za buduće širenje.

Kako je klasifikovana “Pirola”, soj virusa Covid-19?
Svetska zdravstvena organizacija (WHO) klasifikovala je BA.2.86 kao „Varijantu pod nadzorom“ (VUM) zbog velikog broja mutacija koje nosi. Ova klasifikacija podstiče zemlje da prate i prijavljuju sekvence koje nalaze. WHO trenutno ima tri klasifikacije za COVID-19 varijante: Varijantu pod nadzorom (VUM), Varijantu od interesa (VOI), i Varijantu za zabrinutost (VOC). Podvarijanta BA.2.86 se trenutno prati zajedno sa sedam drugih VUM i tri VOI.

Koliko je opasan „Pirola” soj?
Još uvek ne znamo. Potrebni su dodatni podaci da bismo razumeli ovu varijantu COVID-19 i obim njenog širenja. Međutim, broj mutacija zahteva pažnju. Dr Francois Balloux, profesor računarske i sistemske biologije na University College London, izjavio je da je BA.2.86 najupečatljiviji soj SARS-CoV-2 koji je svet video od pojave Omikrona. Ipak, kako tvrde stričnjaci, očekuje se da se neće ponašati drugačije od drugih Omicron sojeva. Čak i u najgorem slučaju, ako BA.2.86 izazove veliki novi talas slučajeva oboljevanja, ne očekuju se uporedive razine teških bolesti i smrti kao ranije u prvom talasu pandemije.

Kako je soj Covid-19 „Pirola“ dobila nadimak?
Nadimak „Pirola“ potekao je od naučnika na društvenim mrežama. Svetska mreža za zdravlje, organizacija koja sebe definiše kao „narodnu radnu grupu za promociju bezbednosti i podrške svima“, predlaže da COVID varijante treba da imaju nadimke. Ime je predložila osoba koja se predstavlja kao naučnik i modelar zaraznih bolesti, nazivajući je „po asteroidu koji se nalazi pored Jupitera“. Ovaj pristup, kako tvrdi ABC mreža, može pomoći široj javnosti da bolje razume i pamti različite varijante virusa.

Da li situacija sa Covidom treba da nas brine ove zime?
Kako se situacija sa varijantom „Pirola“ (BA.2.86) razvija, pojavila se još jedna varijanta koja zaslužuje pažnju. Varijanta Covid-19, EG.5, poznata kao “Eris”, koja se pojavila u Velikoj Britaniji, klasifikovana je kao varijanta od interesa od strane Svetske zdravstvene organizacije. Dok se „Pirola“ prati zbog svojih jedinstvenih karakteristika, Eris donosi nove izazove i pitanja.

Profesor Massimo Palmarini, koji vodi Centar za istraživanje virusa na Univerzitetu u Glazgovu, izjavio je da nije previše zabrinut zbog onoga što vidi u vezi sa sojem “Eris”, ali da je važno da se nastavi nadzor.

„Nova varijanta ne izgleda da ima dramatične razlike od prethodne, ali to ne znači da nije važna“, kaže ovaj stručnjak u izjavi za britanski BBC.

Prema tvrdnji stručnjaka nacionalnog javnog zdravstvenog tela Škotske, pandemija je sada u takozvanoj „tišoj fazi“. Ova faza označava promenu u načinu na koji se Covid-19 prati i tretira. Testiranje će se smanjiti do kraja ovog meseca. Što ukazuje na promenu fokusa sa širokog testiranja na ciljano testiranje.

Nema više rutinskog testiranja u bolnicama, zatvorima ili domovima za negu. Umesto toga, ako imate simptome, bićete testirani na isti način kao i kod drugih zaraznih bolesti. Ova promena odražava širi trend prelaska na tretiranje Covid-19 kao i drugih sezonskih virusa. Ali uz očuvanje kapaciteta za brzo reagovanje na nove varijante ili iznenadne poraste slučajeva.

Takođe, program pojačanog vakcinisanja protiv Covid-a takođe se smanjuje. Ovo je u skladu sa sve većim razumevanjem imunološkog odgovora na virus i efikasnosti vakcina. Međutim, i dalje je važno da se pojedinci vakcinišu i prate smernice zdravstvenih vlasti kako bi se očuvao kolektivni imunitet i sprečilo širenje virusa.

Ove promene ukazuju na to da se pandemija smiruje u nekim delovima sveta. Ali i naglašavaju važnost kontinuiranog nadzora i prilagodljivosti u borbi protiv Covid-19.

Da li virus Covid-19 treba tretirati kao običan grip?
Pitanje da li treba tretirati Covid-19 kao grip postaje sve aktuelnije kako pandemija napreduje. Postoji nekoliko ključnih faktora koji se moraju uzeti u obzir:

Hibridni Imunitet: Dobra vest je da, budući da većina populacije ima hibridni imunitet, bilo od vakcinacije ili prirodne infekcije, većina slučajeva je blaža. Hibridni imunitet odnosi se na kombinaciju prirodnog imuniteta stečenog prethodnom infekcijom i imuniteta stečenog vakcinacijom. Ovo može pružiti širi spektar zaštite protiv različitih varijanti virusa.
Komplikacije: Međutim, neki ljudi nastavljaju da doživljavaju komplikacije, čak i sa blažim slučajevima. Ovo uključuje dugotrajne simptome koji mogu trajati nedeljama ili mesecima nakon oporavka. Poznajemo ih kao „dugi Covid“ ili “produženi Covid”.
Razlike virusa Covid-19 u odnosu na Grip: Covid-19 ima neke važne razlike u odnosu na grip, uključujući veću sklonost ka stvaranju krvnih ugrušaka i ozbiljnijih respiratornih problema. Dr Antonia Ho upozorava na ove razlike i naglašava da je pristup Covid-19 kao gripu možda preuranjen.
Život sa Virusom: Postoji mnogo rasprave o tome da li bi Covid trebalo smatrati virusom sa kojim živimo, na isti način kao i grip. Ovo bi značilo promenu u načinu na koji se virus nadzire i tretira, sa manje naglaska na hitnim merama i više na dugoročnom upravljanju.
Ovo su složena pitanja koja zahtevaju pažljivo razmatranje i balansiranje potrebe za zaštitom javnog zdravlja sa željom za povratkom u normalan život.

Nove varijante Covid-19 i izazovi zimske sezone
Ulazimo definitivno u novu fazu pandemije Covid-19, sa novim varijantama, uključujući EG.5 i „Pirola“ (BA.2.86), koje nastavljaju da se pojavljuju. Iako su neki aspekti pandemije sada bolje razumljivi, važno je ne opuštati se previše ili zanemariti potencijalne rizike.

Ove nove varijante ili sojevi Covida podsećaju nas da virus nastavlja da se menja i da je stalni nadzor ključan. Smanjenje testiranja i promene u programu vakcinacije ukazuju na prelazak na novi način upravljanja virusom. Ali i dalje postoje neizvesnosti, posebno u vezi sa komplikacijama kao što su dugi Covid i razlike u simptomima u poređenju sa gripom.

Dok ulazimo u zimsku sezonu, važno je ostati informisan, biti odgovoran i nastaviti sa merama koje su se pokazale efikasnim u borbi protiv virusa. Ovo je trenutak za budnost i ozbiljan pristup. Ali ne za potpuno opuštanje, jer Covid-19 ostaje složen i nepredvidiv izazov za globalno zdravlje.

Autor: Nebojša Janković

Tags: Covid-19nove varijante Covid-19sojevi Covid-19