Biljka koja pomaže kod problema sa očima

Naša najpoznatija biljka koja pomaže kod problema sa očima, kako joj i sam naziv kazuje je vidac.
Vidac

Po narodnoj medicini, ova biljka smiruje upale oka, podstiče zaceljivanje, deluje protiv virusa i bakterija u oku, ublažava osećaj suvoće i bolova u očima.

Ona ublažava pritisak u očima i otklanja umor izazavan dugotrajnim gledanjem u ekran. Takođe, umiruje otečenost, crvenilo, napetost. U svakom slučaju, očima donosi olakšanje.

Zbog izuzetnih svojstava ( sadrži glikozid rinantin, vitamin C, eterična ulja, smolu, gorke tvari i kiselinu eufrastan) koristi se i u homeopatiji.

Za lečenje problema sa očima koristi se sveži sok ili sušena biljka. Od svežeg soka prave se kapi za oči ( isceđeni sok se pomeša sa destilovanom vodom u odnosu 1:1), dok se od sušenog vidca pravi uvarak za ispiranje i obloge.

Uvarak od vidca sprema se tako što se pola čajne kašičice suve biljke prelije sa 2 dcl vrele vode, ostavi da stoji do 3 minuta, procedi i kada se malo rashladi, ispiru se oči nekoliko puta dnevno.
Uvarak se koristi i za obloge, tako što se tufer umoči u uvarak i drži na očima pet minuta. Može i duže, tokom noći ako oblogu pričvrstite da ne ispada.

Vidac se preporučuje i kod peludne groznice, pošto ublažava suzenje očiju, crvenilo i peckanje.
Naše bake su ga koristile i kod trovanja nikotinom ili alkoholom, jer ublažava uticaj toksina u organizmu. Ovu biljku koja se od pamtiveka koristi za lečenje problema sa očima, narod koristi za lečenje glavobolja, nesanice, teskobe, ali i brohnitisa, gripa i želudačnih problema, samo u manjim dozama, jer velike mogu da štete.