Kako proizvesti zdrave spermatozoide?

Prirodni lekovi za ozdravljenje spermatozoida
NAŠE BILJE – ŠARENI MED

NOVO

MEŠAVINA PRIRODNOG MEDA I LEKOVITIH BILJAKA

Proizvod Petra Jovanovića stvoren na osnovu ogleda.

Sadržaj : Trigonella foenum-graecum

Tribulus terrestris

Pelargonium roseum Willd

Med – sopstvena proizvodnja

Ispitano u Zavodu za javno zdravlje Beograd ,Izveštaj br. 16-06-0243

Nova istraživanja: Meso smanjuje plodnost muškaraca?
Češći unos mesnih prerađevina povezan je sa smanjenjem plodnosti muškaraca, sugeriše istraživanje sprovedeno na Harvardu. Prema podacima prikupljenim od 141 para uključenog u postupak medicinski…
Pesticidi i plodnost muškaraca
Nedavno su istraživači u Americi ustanovili da voće i povrće koje sadrži visok ili povišen nivo pesticida utiče na smanjenje plodnosti muškaraca.

Ovo je prva studija koja ispituje vezu između pesticida i plodnosti. Do sada su obično rađene studije koje su tražile vezu između pesticida i njihovog uticaja na zdravlje uopšte.

U izveštaju je objavljeno da su muškarci koji su jeli dosta voća i povrća sa visokim nivoima pesticida – imali 49% niži broj spermatozoida i 32% manje formirane sperme.

Analizirani su uzorci 155 muškaraca iz 338 spermograma, starosti između 26 i 51 godine, u periodu između 2007. i 2012. godine. Nivoi pesticida u voću i povrću izračunati su pomoću zvaničnih podataka Ministarstva poljoprivrede SAD.

Muškarci su podeljeni u 4 grupe: od onih koji su jeli najviše voća i povrća sa visokim nivoom pesticida (od 1,5 ili više porcija dnevno) do onih sa manje od pola porcije dnevno.

SLIČNI TEKSTOVI
Sat vremena pre spavanja pojedite ovu voćku: Mirno ćete spavati celu…

Lekar otkrio koliko često treba menjati donji veš: Ljudi se šokirali…

Ljuske belog luka je prokuvala u vodi i pila na svaka 4 sata: U njenom…

Mnogi stalno rade 1 veoma opasnu stvar kada jedu trešnje, a nisu ni…

Broj spermatozoida

Muškarci sa najvećim unosom pesticida preko voća i povrća imali su ukupno 86 miliona spermatozoida po ejakulatu, dok su muškarci sa najmanjim unosom imali 171 milion spermatozoida po ejakulatu.

Prosek normalno formirane sperme bio je 7,5% kod muškaraca sa najmanjim unosom pesticida u odnosu na 5,1% sa najvećim unosom pesticida (umanjenje 32%).

Organska alternativa

Autor studije Horhe Ksavaro iz Bostona u saopštenju kaže da ovi nalazi ne bi trebalo da obeshrabre potrošnju voća i povrća. Studija ukazuje na to da bi veću pažnju i potrošnju trebalo usmeriti na organsko voće i povrće koje ima najmanju količinu pesticida ili ih nema uopšte.

Autori priznaju da studija ima i nekoliko nedostataka: na primer, istraživači nisu znali da li je hrana konvencionalnog ili organskog porekla, hrana nije pojedinačno gledana po količini pesticida već grupno. Polovina muškaraca u istraživanju imala je najmanje jedan parametar spermograma ispod granice koje propisuje Svetska zdravstvena organizacija. Veliki broj muškaraca u istraživanju istovremeno je bio u programu kliničke plodnosti, pa je problematičan i kvalitet njihovih spermatozoida.

Zaključci

Bez obzira na nedostatke, studija je obezbedila značajne podatke o odnosu pesticida u hrani i kvaliteta sperme – potvrđuju medicinski naučnici iz Izraela i SAD.

Veliki broj profesora i doktora pozitivno je komentarisao ovu studiju uz podršku daljem istraživanju.

Nama ostaje da, koliko možemo, izbegnemo upotrebu „sumnjivog“ voća i povrća i da pre upotrebe voće i povrće detaljno operemo i „sumnjive površine“ oljuštimo. Našim nadležnim organima ostavljamo na savest da kontroišu što više hrane koja se nalazi na našem tržištu i da, bez obzira na pritiske, „neispravno“ voće, povrće i ostalu hranu ne puštaju na tržište.

Pratite Krstaricu