Kanabis – da ili ne?

Olakšava tegobe, ne leči rakAktuelno – Kanabis – da ili ne?

Dok je u zemljama u okruženju, poput Slovenije, upotreba kanabisa u lekovite svrhe već legalizovana, u Srbiji se lome koplja oko donošenja ove odluke. Pred Ministarstvo zdravlja Srbije nedavno je stigao zahtev okupljenih u udruženju „Lekalizacija“ da se upotreba izvesnih proizvoda ove biljke odobri u medicinske svrhe. Među njima najveće interesovanje vlada za konopljinim uljem, koje pacijenti oboleli od raka koji su najviše i zainteresovani, nabavljaju u inostranstvu.
Koliko je kanabis zaista lekovit, pogotovu protiv raznih vrsta karcinoma – tema je koja se usijala pre nego što su se stručnjaci o njoj zvanično oglasili. Pre svega zato što među pobornicima legalizacije ima lekara.

Plus i minus

Za naš list, prof.dr Nebojša Menković, pomoćnik direktora za sektor nauke Instituta za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“ bez dvoumljenja kaže:

– Ulje kanabisa i drugi preparati od ove biljke ne mogu da leče rak, kao ni druge teške bolesti, ali mogu da olakšaju simptome.- Glavna supstanca koju sadrži biljka kanabis ili kako se u našem narodu kaže, konoplja, je THC (tetra-hidro-kanabinol) psihoaktivno jedinjenje koje, kako je naučno potvrđeno, ima i pozitivan i negativan uticaj na zdravlje. Pomenuti THC olakšava bolove, sprečava mučninu, upale, uništava slobodne radikale, čisti organizam od toksina, snižava holesterol. Smanjuje tegobe u slučaju nevolja sa čirem na želucu i debelom crevu, širi bronhije i olakšava disanje, kao što i opušta mišiće, ali istovremeno može da uzrokuje i pojavu halucinacija i epileptični napad. Zato je THC u gotovo svim zemljama sveta zabranjena supstanca.

– Ono zbog čega je ulje kanabisa prepoznato kao blagotvorno za zdravlje jeste što ono ne sadrži THC, već derivate ovog jedinjenja, a naročito specifične(esencijalne) masne kiseline, pre svega gama-linolensku. Ispitivanjima je ustanovljeno da ono može da deluje protiv pojave grčeva, bolova, povraćanja, pojave gljivica u organizmu, da spreči upale, slobodne radikale i umiri psihu, a to su onkološkim pacijentima najčešće muke sa kojima se suočavaju i stoga se u javnosti plasira mišljenje da ulje kanabisa leči kancer – objašnjava dr Menković.

Oprez

Ulje kanabisa se u Srbiji smatra nelegalnom robom, a najbliže legalno tržište je hrvatsko i slovenačko. Ali, kako upozorava profesor Menković, glavna nevolja u vezi ovog proizvoda je nelegalna proizvodnja i distribucija.

– Skoro da je opšte poznato da u cilju zarade mnogi gaje kanabis u laboratorijama, da bi dobili što kvalitetniju biljku kojoj treba dosta vlage i toplote – objašnjava naš sagovornik. Zatim kada proizvedu seme iz njega eksplotišu ulje, koje zatim mogu da dodaju u običan zejtin i da ga prodaju kao nešto što je lekovito. Glavna nevolja pri tome je što ovako improvizovan način proizvodnje može da dovede do toga da ulje nebude u dovoljnoj meri pročišćemo, odnosno da sadrži THC.

Kvalitet smole

Ulje kanabisa se dobija iz semena biljke kad sazri cvet, a s obzirom na to da su ženske biljke bogatije cvastima one su znatno isplativije i pogodnije za eksploataciju. Da bi biljka kanabisa bila pogodna da se od nje pravi ulje, kao i droga bitno je da ima odgovarajući procenat smole koja u sebi sadrži, kao i iznad pet odsto THC. Kanabis koji uspeva na našim poljima i koji je naš narod gajio da bi pravio kanap i platno je siromašan smolom, što je još odavno utvrdio akademik Tucakov, a to su potvrdila i kasnija istraživanja.

Biljka kanabis ili konoplja vodi poreklo sa područija današnje Indije, zbog čega je u stručnoj literaturi zavedena kao indijska konoplja – Cannabis indica. One biljke koje su se sa ovog područija rasejale po ostatku sveta nazivaju se – Cannabis sativa.

Zapis Tucakova

Jedan od naših najvećih poznavalaca lekovitog bilja akademik Jovan Tucakov u svojoj čuvenoj knjizi „Lečenje biljem“ zapisao je sledeće:

„Indijska konoplja služi kao narkotik, antispazmotik, sedativ i hipotonik“.
Između ostalog naš istaknuti naučnik zabeležio je i sledeće na temu kanabisa:
„Od Maroka do Indije više od 50 odsto umobolnih po bolnicama i zavodima su bivši uživaoci hašiša ili opijuma, a isti je procenat i među teškim prestupnicima, ubicama i kradljivcima“.

Zloupotreba

Marihuana je osušeni vršni deo ženske cvasti ili list koji se savija u cigaretu i puši radi uživanja dejstva kanabisa.
Hašiš je smolasta materija koja se sastoji od sadržaja žlezda sa površine ovojnih listića konoplje.
Kif su vršne cvasti kanabisa sa tučkovima, i među uživaocima kanabisa ona se smatra najkvalitetnijom drogom.

Moguće prevare

Prof. dr Danica Grujičić neurohirurg i onkolog KCS je predsednica radne grupe Ministarstva zdravlja koja će razmatrati predlog za legalizaciju upotrebe ulja od kanabisa u našoj zemlji. U razgovoru za „Bilje i zdravlje“ ona kaže:
– Nemam ništa protiv da neko koristi ulje od kanabisa ako mu je od njega bolje, ali građani treba da znaju da su moguće prevare u vezi njegove proizvodnje, odnosno sastava i načina primene i da svakako neću dozvoliti da oni koji se već suočavaju sa ozbiljnim zdravstvenim problemima kupuju takozvani lek na pijaci!

Ivana Kovačić