Lekovi i lekovito bilje

Ni kamilica nije svakom lek

Lekovi i lekovito bilje

Ma koliko vladalo uverenje da su prirodni lekovi neškodljivi, mora se imati u vidu da pojedine kombinacije lekovitog bilja i lekova mogu da imaju loše efekte po zdravlje.
Da ne bi došlo do negativnih posledica ili da se, u najlakšem slučaju, ne izazove rezistencija ili da lekovi uopšte ne deluju ako se kombinuju sa određenom vrstom bilja, veoma je važno znati način upotrebe i pridržavati se preporučene doze i leka i lekovitog bilja. Ako se pije čaj, mora da bude strogo konrolisan i, naravno, da se vodi računa da mu nije prošao rok.
Imajući u vidu najčešće korišćene biljke na našim prostporima, izdvojili smo nekoliko čija upotreba zahteva oprez:

Kamilica
Poznato je da se od ove biljke prave čajevi, tinkture, ekstrakti, ulja i kreme. Zdrava dnevna doza je 3 do 4 šolje čaja, 5 do 7 ml tinkture posle obroka ili 5-10 kapi ulja. Ovako korišćena može da pomogne protiv tegoba organa za varenje, kao pomoćno sredstvo u lečenju žuči, jetre i bubrega, a pomaže i obolelima od reumatizma i krstobolje. Zbog njenog smirujućeg delovanja, ne preporučuje se da se pije zajedno sa antidepresivima ili lekovima za sniženje pritiska.

Kantarion
Uglavnom se piše o pozitivnim dejstvima, međutim, malo se zna da nije dozvoljen pet dana pre i posle operacije, pacijentima koji piju antidepresive, tablete protiv dijareje, astmu i bronhitis, kao i ženama koje hormonski kontrolišu začeće. Preparati od ekstrakta ove biljke snižavaju koncentraciju nekih lekova u krvi i mogu da izazovu alergije. Utvrđene su interakcije sa lekovima protiv astme, protiv zgršavanja krvi, za jačanje srca, kod virusnih infekcija, oralnim kontraceptivima…
Stručnjaci ističu da su dozvoljene količine 2 g suve biljke, 2-4 ml tečnog ekstrakta ili dve šolje čaja dnevno.

Maslačak
Poznata lekovita biljka ali u dozi jedna kašika na šolju vode 3 puta dnevno (koren i nadzemni deo), 2 g ekstrakta u prahu ili 5 ml tinkture posle svakog obroka u toku jednog dana.
Pacijenti koji boluju od kamena u žuči treba da znaju da maslačak pojačava izlučivanje žuči, pa može da pokrene kamen i izazove začepljenje žučnih puteva.

Beli luk
Iako prihvaćen kao najzdraviji narodni lek, uzimanje belog luka može da dovede do negativne reakcije ako se kombinuje sa lekovima protiv zgrušavanja krvi, paracetamolom i onima što snižavaju koncentraciju šećera u krvi.

Ginko biloba
Preparati na bazi ginka ne smeju da se kombinuju sa lekovima koji sprečavaju zgrušavanje krvi i pojedinim antideprsivima.
Dugotrajna upotreba biljnih diuretika u kombinaciji sa lekovima može da naruši ravnotežu kalijuma, što pojačava delovanje kardioaktivnih lekova za srčana oboljenja.

Krušina i sena
Preparati protiv zatvora na bazi kore krušine ili lista sene mogu da izazovu interakcije kod duge primene, jer gubitak kalijumovih soli može da pojača rad srca i delovanje antiaritmika (protiv aritmije).

Beli slez
Ukoliko se uzimaju bilo koji lekovi uz čajeve od biljaka kao što su beli slez ili laneno seme koje sadrže sluzne materije, treba ih piti pola sata posle čaja, pošto sluz smanjuje njihovu resorpciju.

Ehinacea
Zbog imunostimulativnog delovanja, preparati ehinacee ne bi trebalo da se kombinuju sa imunosupresivnim lekovima, jer tako ublažavaju imuni odgovor.

Ž.R.