Lekovito bilje

Zeleni saveznici

Kičica

Piše:J. M.
Osim što se varenjem hrana razlaže tako da je organizam koristi za izgradnju i ishranu ćelija, ovaj proces je važan i za proizvodnju energije neophodne za rad mozga, srca, bubrega, jetre i ostalih organa. Savremeni način života, nepravilna ishrana, stres i nervoza, najčešći su uzrok bolesti probavnog trakta. Od početka proleća do jeseni, stomačne tegobe mogu i da se pojačaju jer ishrana obiluje svežim voćem i povrćem, često tretiranim raznim hemijskim sredstvima, koje se pre upotrebe nedovoljno opere. Srećom, lekovito bilje i narodni čajevi često su dovoljan lek kako za ublažavanje i lečenje povremenih tako i hroničnih ili akutnih stomačnih tegoba.

LJUBIČICA
Cveta sve do kraja maja, a ponekad ponovo u jesen, a za kuvanje čajeva koriste se list, cvet i koren. Osim što u korenu ima saponina (dobar za iskašljavanje), ljubičica sadrži alkaloide violi i odoratin, salicilnu kiselinu, vitamin C i karoten. U narodnoj medicini čajevi od ovog vesnika proleća naročito se koriste protiv nadutosti i za bolji rad organa za varenje.
RECEPTI:
U slučaju nadutosti, 10 g suvog ili svežeg lišća ljubičice kuvajte na tihoj vatri u 250 ml mleka. Dodajte kašičicu meda, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta. Uzimajte po jednu kašiku dnevno, 4-6 sedmica.
Za bolje varenje, 25 g cele biljke prelijte litrom ključale vode i poklopljeno ostavite 15 minuta. Procedite i pijte 2-3 šoljice dnevno.

KIČICA
Malo je lekovitog bilja koje se u narodu tako mnogo, često i uspešno upotrebljava kao kičica: za otvaranje apetita, kod smetnji u varenju i protiv groznice. Bere se dok je u cvetu, a sadrži gorke heterozide (geniciopikrozid, eritaurozid, eritrocentaurozid) i alkaloide, među kojima je najvažniji gencijanin.
RECEPT:
Za jačanje varenja i otklanjanje nadutosti spremite mešavinu od jednakih delova kičice, angelike i pelina. Kašiku mešavine prelijte sa 250 ml ključale vode, poklopite i ostavite 10 minuta. Popijte pred spavanje.

HAJDUČKA TRAVA
Cvetovi ove biljke beru se tokom leta, a listovi do kraja jeseni. Nadzemni deo biljke u cvetanju sadrži flavonoide, vitamin K, gorku materiju ahilein, smole, stereole i tanine. Tradicionalno, čaj se koristi za poboljšanje apetita, kod želudacnih tegoba, nadimanja i teškog varenja, kao i za normalizaciju apetita i čišćenje probavnih organa.
RECEPTI
Kod slabog varenja i nadimanja, nekoliko cvetova hajdučke trave i isto toliko listova lovora prelijte sa 200 ml ključale vode. Hladite poklopljeno, ne sladite i popijte posle jela.
Kod želudačno-crevnih smetnji, kašičicu osušenih i isitnjenih cvetova hajdučke trave prelijte sa 150 ml ključale vode i ostavite u poklopljenom sudu 15-20 minuta. Procedite i neslađen popijte pre jela, 2-4 puta dnevno.

NANA
Mnogobrojni su oni koji smatraju da je kraljica čajeva. Lekoviti list bere se od maja do septembra i sadrži tanin, etarsko ulje, holin, pektin, skrob i gorke materije. Čaj se koristi za smirenje želudačnih grčeva i bolova, a dobar je saveznik u borbi sa bolestima žuči i jetre. Takođe, nana je čistač urinarnog trakta i povoljno rehidrira organizam.
RECEPT:
Za smirenje želudačnih tegoba u litar ključale vode dodajte 1-2 šake svežih listova nane i kašiku zelenog čaja. Ostavite poklopljeno 5 minuta i popijte tokom dana. Zasladite po želji.

PŠENIČNE MEKINJE
Posle prosejavanja brašna ostaju omotači pšeničnog zrna bogati mineralima (mangan, magnezijum, fosfor, selen, gvožđe, bakar i cink) i vitaminima, naročito onim iz grupe B. Obiluju i dijetnim vlaknima koja deluju laksativno pa se često preporučuju obolelima od divertikularne upale debelog creva.
RECEPT:
Za čišćenje creva, 2 kašike pšeničnih mekinja prokuvajte u 300 ml vode, poklopite i ostavite da se ohladi. Jedite pre spavanja tokom 4 sedmice.

PETOPRST
Poznat je i kao petolist ili srčenjak, a za lek se vadi koren u vreme cvetanja i listovi. Sadrži tanine pa se koristi za lečenje upaljene sluzokože unutrašnjih organa, za zaustavljanje krvarenja i kod stomačnih tegoba, grčeva u stomaku i dijareje.
RECEPT:
Kod stomačnih tegoba, 1-2 kašike korena petoprsta prelijte sa 500 ml vode i pustite da polako vri 15 minuta. Procedite i nezaslađeno popijte tokom dana. Napomena: oni sa osetljivim želucem ne smeju da popiju više od ove količine jer mogu da izazovu želudačne tegobe.

PERŠUN
Ova začinska biljka od davnina se koristi i kao lekovita. Poput drugog zelenog povrća, nadzemni deo biljke bogat je hlorofilom, flavonidima i vitaminima, neročito vitaminom C, dok koren sadrži proteine, vitamine, minerale i flavonoide. U manjim dozama (listovi i koren) peršun stimuliše apetit, pojačava lučenje stomačnih sokova i poboljšava varenje. Ima blago laksativno dejstvo pa se koristi protiv zatvora.
RECEPT:
Za poboljšanje metabolizam napravite mešavinu od po 100 g korena, lista i semena peršuna. Od te mešavine uzmite 2 kašike i kuvajte u 200 ml vode 5-8 minuta. Poklopite, pustite da odstoji sat i procedite. Pijte pre jela po šoljicu dok ne potrošite mešavinu.