Multipla skleroza

DA LI REŠENJE IMAMO U NARODNOJ MEDICINI ? Saveti Javorke i Petra možda mogu pomoći 0112418228 , 0638104528,0695497340

Multipla skleroza: Simptomi koji se javljaju godinama pre dijagnoze

Multipla skleroza: Simptomi koji se javljaju godinama pre dijagnoze 1Foto: BRUNO BOISSONNET / BSIP / Profimedia

 

Istraživanje koje su sproveli neurolozi sa Sorbone otkrilo je da postoji pet bolesti koje su pogodile pacijente koji boluju od mulitpla skleroze do pet godina pre nego što im je konačno dijagnostikovana multipla skleroza.

Multipla skleroza (MS) je hronično oboljenje centralnog nervnog sistema koja se karakteriše procesom demijelinizacije kičmene moždine i mozga.

Zatvor bi mogao da bude rani znak upozorenja na multiplu sklerozu, tvrde neurolozi. Takođe veruju da infekcije mokraćnog kanala, depresija i seksualni problemi mogu ukazivati na to da neko nesvesno pati od okrutnog stanja.

„Naravno, neće svi koji imaju ove simptome razviti multiplu sklerozu. Ovi simptomi su uobičajeni i mogu biti znaci drugih bolesti“, rekla je dr Selin Luapre.

Međutim, dr Luapre veruje da bi ovo otkriće moglo da bude korisno za one koji imaju veći rizik od razvoja bolesti, a to su osobe sa porodičnom istorijom multiple skleroze.

Tipični simptomi autoimunog stanja uključuju otežano hodanje, probleme sa vidom i utrnulost, a ranije je utvrđeno da pacijenti sa multiplom sklerozom pate od zatvora, infekcija bešike, depresije i seksualnih problema.

Zbog nepredvidivosti simptoma, mogu proći godine pre nego što se pacijentima dijagnostikuje bolest. Ne postoji lek, ali tretmani kao što su steroidi mogu kontrolisati stanje i ublažiti simptome, prenosi index.hr.

Mentalno zdravlje mladih: Koliko će trebati vremena za oporavak od nacionalnih tragedija
00:00
/
01:56

Mentalno zdravlje mladih: Koliko će trebati vremena za oporavak od nacionalnih tragedija

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.