PSIHIČKA STANJA

  • Post category:Vesti

PSIHIČKA STANJA

Travari Javorka i Petar

PSIHIČKA STRADANJA
Navešćemo nekoliko psihičkih stanja sa kojima se srećem vrlo često:

-STRAH OD ŽIVOTA I ZA ŽIVOTOM

-NESIGURNOST U PROFESIJI

-NEDOSTATAK INTERESA PREMA OKRUŽENJU

-OSEĆAJ SAMOĆE ILI ODVOJENOST OD SREDINE

-PREOSETLJIVOST NA SPOLJNE UTICAJE

-RAZOČARENJE U ŽIVOT

-PREVELIKA BRIGA ZA DOBRO BLIŽNJEG SVOG

Raspolažem ogledima za oslobadjanje od navedenih stanja upotrebom lekovitog bilja.

Travari Javorka i Petar 0114061012 i o641196764

BILJEM DO SMIRENJA

Trave jačaju slabe nerve

Alternativa/Biljem do smirenja

Nesanica, nervoza i depresija, sumorne bolesti savremenog čoveka uzrokuju oslabljene živce i niz zdravstvenih tegoba, koje se u većini leče antidepresivima, što opet može da bude mač sa dve oštrice! Narodna medicina zato obiluje savetima kako da se oslobodimo stresa ili kako da se smirimo u kriznim situacijama, a bez bojazni da ćemo da postanemo zavisni od prirodnog načina za smirivanje napetosti. Težnja je, svakako, da postanemo jači na svakodnevne stresne “udarce”. “Bilje i zdravlje” izdvojilo je proverene recepte iz širokog opusa “saveza sa travama” hercegovačkog fitoterapeuta Borislava Dunđerovića za jačanje živaca, upalu živca, nervne tegobe, slabo pamćenje:

Stresovi – slabi živci

1. U 1 litar loze staviti: 25 gr osušenih kora od narandže, 25 gr iđirota, 25 gr lincure, 25 gr matičnjaka, 40 g ruzmarina, 20 g odoljena. Flašu zatvoriri i tri nedelje držati na toplom mestu ili prema suncu uz često mućkanje. Procediti i dnevno uzimati po jednu malu kašiku, ujutru, na podne i uveče s vodom.

2. U 2 dl vrele vode staviti: 20 g osušenih korica od limuna, 30 g cimeta, 30 g karanfilčića. Ove korice dobro stući

pre stavljanja u vodu. Dodati 300 g žutog šećera. Kuvati dok se šećer počne zgušnjavati. Ovom se doda: 20 g matičnjaka, 10 g rute, 20 g majčine dušice, 20 g ruzmarina. Dobro se izmeša i kada se ohladi, stavi se u veću flašu, te se nalije 2 l jake loze i 1 l 80 % alkohola. Na toplo mestu ili prema suncu stoji šest sedmica uz dnevno mućkanje. Procediti i od ove rakije dnevno se uzima 25 kapi šest sedmica, šest se pauzira, pa se ponovi terapija.

Upala živaca

1. Mesto zahavćemo upalom živca, dnevno jednom banjati u tоplom odvaru od sporiša (hajdučke trave). Ovo banjanje traje 20 minuta. Posle provesti sat vremena u krevetu. U toku dana u obolelo mesto utrljavati tinkturu od kantariona. Dnevno od ove tinkture piti 15 kapi sa čajem. Dnevno piti tri šolje čaja od majčine dušice, kamilice, divizbe, hajdučice i matičnjaka. Kašika mešavine se stavi u 2 dl vrele vode i kratko odstoji.

2. Svežu koprivu sasvim lako utrljavati u bolno mesto. Kod išijasa, na primer, trljanje svežom koprivom treba da krene od gležnja spoljašnjom stranom sve do kuka, a odatle se nastavi unutrašnjom stranom do pete. Ovo ponoviti dva puta i završiti prevlačenje od kuka prema zadnjici, uspravno prema kičmi. Kod upale živca ruke polaziti od palca, spoljašnjom stranom, a vraćati se unutrašnjom stranom prema dlanu. Posle posuti puderom radi smanjenja svraba. Posle utrljavati kantarionovo ulje. Dobro je koristiti i kupanje dela zahvaćenog upalom, u toploj vodi kojoj je dodat odvar od sporiša.

Živčane tegobe

Dnevno piti tri šolje čaja od kantariona. Kašiku trave staviti u 2 dl vrele vode, pet minuta pariti pa procediti.

Slabo pamćenje

Pomešati iste količine razgona i preslice. Kašiku mešavine preliti sa 2 dl vrele vode, kratko odstoji. Pije se šolja čaja dnevno.

Ž.R. Bilje i zdravlje