Pušenje i depredija

Pušenje i drpresija

 

Univerzitet u Oslu sproveo je 11-godišnje istraživanje koje je obuhvatilo 1.190 ispitanika. Prema rezultatima, osobe koje konzumiraju više od 20 cigareta dnevno imaju čak četiri puta veći rizik od depresije u poređenju s onima koji nikada nisu pušili. Rizik od depresije raste s povećanjem broja popušenih cigareta.

Koje simptome depresije izaziva pušenje

 

Istraživanja su pokazala da pušenje može doprineti pojavi simptoma depresije, ali nije isključivo uzrok. Evo nekoliko načina na koje pušenje može uticati na simptome depresije:

  1. Nivo serotonina: Pušenje može uticati na nivo serotonina u mozgu. Serotonin je neurotransmiter povezan s regulacijom raspoloženja, a niski nivoi serotonina povezani su s depresijom. Nikotin u cigaretama može uticati na ovaj neurotransmiter, doprinoseći promenama u raspoloženju.
  2. Zavisnost: Pušači često razvijaju zavisnost o nikotinu, a pokušaji da prestanu pušiti ili smanje unos nikotina mogu izazvati simptome apstinencije. Ovi simptomi, uključujući promene u raspoloženju, nervozu i anksioznost, mogu doprineti osećaju depresije.
  3. Fizičko zdravlje: Pušenje ima štetne efekte na fizičko zdravlje, uključujući srčane bolesti, problemi s disanjem i smanjenje opšte vitalnosti. Ovi fizički problemi mogu negativno uticati na opšte dobrostanje i doprineti osećaju depresije.
  4. Socijalni aspekti: Pušenje može imati socijalne posledice, kao što su izolacija od nepušača, socijalna stigmatizacija ili osećaj krivice zbog pušenja. Ovi faktori mogu doprineti socijalnoj anksioznosti i osećaju depresije.

Važno je napomenuti da individualni odgovor na pušenje i njegov uticaj na mentalno zdravlje može varirati. Depresija je kompleksno stanje, a pušenje je samo jedan od mnogih faktora koji mogu uticati na njen razvoj ili pogoršati postojeće simptome. Ako imate zabrinutosti u vezi s depresijom, važno je potražiti stručnu medicinsku pomoć i podršku.

Gusto nataloženo iskustvo Javorke i Petra u pomaganju osobama koje opterećuje depresija , želimo da preko ovog bloga i portala i Facebook platforme, bude svima na poklon. Nije uputno da izloženi materijal koristite za samopomoć u borbi sa depresijom. Sve ovde izloženo će sigurno pomoci i obolelom i lekaru koji se trudi da živite bez bolesti. Sigurnost saveta bazira se na znanju iz statistike primenjenom na riznicu narodne medicine.

Lekovito bilje koje preporučujemo ; šišarke hmelja,valerijanu,matičnjak,radiolu rozeu,kantarion …