Sterilitet

Sterilitet
Javorka i Petar

U Srbiji ima više od 400 000 neplodnih bračnih parova! Ovaj objavljen podatak Društva za fertilitet i sterilitet, podjednako je zabrinjavajući kako za mlade, tako i za opstanak nacije. Šta je dovelo do ove pojave i na koji način, pre svega zdrav i prirodan, može da se reši?
Odgovore na ova pitanja pokušali smo da dobijemo u razgovoru sa Petrom Jovanovićem, fitoterapeutom iz Beograda, čije interesovanje za ovu problematiku datira od 1986. godine.
– Alarmantno rastući broj parova sa umanjenom plodnošću je po mojim saznanjima, pre svega posledica odlaganja braka i trudnoće. Nesigurnost i nezaposlenost utiču na to da se momci i devojke sve kasnije odlučuju da udju u zajednicu. Mladi sve češće oboljevaju i od polno prenosivih koktela bolesti (sida, sifilis, gonoreja, genitalni herpes i bradavice, hepatitis B i C), kao i infekcije koje izazivaju bakterija hlamidija trahomatis i genitalne mikroplazme.
Neophodno je da se za početak promeni način života mladih. Momci bi, umesto alkohola, trebalo da piju sokove od svežeg voća i povrća bogate enzimima koji obezbedjuju optimalan nivo šećera u pankreasu – što je preduslov da prostata proizvodi zdrave spermatozoide. Veoma je bitan i zdrava svakodnevna ishrana!
-Nama omiljei pasulj jedite bez hleba i mesa, a sa svežom salatom – naglašava Jovanović. – Dok se jelo hladi dodajte nekoliko kašika isitnjene nane, što će s jedne strane da spreči stvaranje gasova, a s druge da podmladi ćelije i podstakne njihovu sintezu, ojača srce i krvotok, osnaži bubrege i bešiku i pojača seksualni refleks.
Od ostalih namirnica posebno se preporučuje soja, jer je bogata fitoestrogenima (mogu da zamene ženske estrogene), pa je zato izuzetno važna u ishrani žena. Sojino ulje sadrži vitamin E koji štiti ćelije žlezda i pojačava libido. Umesto namirnica od belog brašna, keksa i kolača na trpezi bi trebalo da se češće nadju kukuruzni hleb, kaša, kokice….(dobro ocedite kuvani kukuruz, malo ga propržite na maslinovom ulju, dodajte sitno seckane zelene masline, suve šljive i pospite izrendanim tvrdim kačkavaljem, a može i slani ovčji sir).
Za uspešnu oplodnju kod parova sa problemima ove vrste važne su i dve klinički ispitane biljke – babin zub – Tribulus terrestris i klinavče – Astragalus glycyphyllos. Podižu nivo testosterona, glavnog antistresnog hormona koji muškarcima daje polnu snagu, vitalnost i pomaže da se normalizuje hormonski sistem, a ženama pomaže u razvoju zdravih jajnih ćelija i obezbedjuje redovan menstrualni ciklus.

Recepti;

Muško-Ženski čaj
 babin zub i klinavče u istoj srazmeri
Za dnevnu dozu sipajte 3 kašike u 700ml ključale vode, ostavite da odstoji 1sat i pijte samo popodne tokom 100 dana.

Ženski čaj – za njeno uzbudjenje
Da bi se žena opustila i seksualno uzbudila u Engleskoj odavno koriste čaj od belog omana – Inula helenium.
I varijanta
1 kašika osušenog korena omana staviti u 1-2 l ključale vode. Sjediniti i ostaviti poklopljeno da odstoji 1 sat.
II varijanta je da se koren omana potopi u hladnu vodu i odstoji 2 sata Pijte 3x dnevno.
Napomena
Kada je potencija u pitanju najbolji prijatelj muškarcu je orah. Pre svega zato što je bogat prirodnim jodom, a kao i druge koštunice: lešnik, kikiriki, pistaći….sadrži aminokiselinu L-arginin koja se u organizmu pretvara u azot-oksid, gas potencije.

MIOMI I PRIRODNO LEČENJE
MIOMI

Prema dosadašnjim saznanjima, svaka peta žena starija od 35 godina ima jedan ili više mioma. Koliko su oni opasni i kako na njih utiče trudnoća?

Miomi su najčešći tumori u ginekologiji. Oni se javljaju u središnjem mišićnom sloju materice, koji se naziva miometrijum, i mogu da rastu prema trbušnoj duplji ili prema materičnoj šupljini (što je za trudnoću nepovoljnije). Iako se govori – miom, u praksi je retko da postoji samo jedan.

Miomi

Uzrok nastanka mioma je i dalje nedokučiv, jedino se zna da prestankom lučenja estrogena u jajnicima (postmenopauza) njihov rast prestaje, pa dolazi do smanjenja. Inače, miomi su okrugli, sastavljeni iz više slojeva, tako da građom podsećaju na glavicu luka. Retko nastaju u grliću materice ili u blizini jajnika.

Koji simptomi ukazuju na postojanje mioma?
Većina mioma ne daje nikakve simptome već se otkriva slučajno, tokom rutinskog ginekološkog pregleda. Procenjuje se da samo jedna trećina mioma daje određene simptome, a najčešće se radi o krvarenju. Zapravo, krvarenje iz materice je najčešći simptom koji pacijentkinju dovodi kod ginekologa. Ono može da bude obilno, ili produženo menstruaciono krvarenje, odnosno neuredno, a javlja se između dve menstruacije.yumama.com

MIOMI
Kupke sa lekovitim biljem i kefirom
400 grama smeše lekovitih biljaka
Količina za terapiju u trajanju od 30 dana

Recept Javorke i Petra
0695497340 i 0112418228