U susret proleću

Trave za bolesne i zdrave

U jednom od najlepših meseci u godini priroda se uveliko probudila tako da na svakom koraku nešto raste. U obilju trava i izdanaka ima i lekovitih pa skrećemo pažnju na neke koje su preporučivali izuzetni poznavaoci naše flore – Vasa Pelagić, Risto Pešić Gostuški, Jovan Tucakov…

Lazarkinja (Asperula odorata)

Uspeva na senovitim mestima bukovih šuma, a reč je niskoj biljki četvorougaone stabljike iz koje rastu kopljasti i na obodu oštri listovi. Cvet je beo i mali a plod je okrugao i obrastao čekinjama. Sadrži gvožđe, kumarninske heterozide, gorke supstance, tanin i etarsko ulje.

Koristi se:
* Protiv glavobolje i nesanice
* smiruje lupanje srca
* pospešuje izbacivanje peska iz bubrega

Da san brže dođe

Kašiku usitnjenog lišća prelijte sa 2 do 3 dl vrele vode, poklopite, sačekajte 10 minuta, procedite. Dodajte kašiku meda i sok pola limuna pa pijte pola sata pre spavanja.

Rosopas ili rusa (Chelidonium majus)

Uspeva na kamenitom terenu ili uz živice kao korov. Ima uspravnu, rašljasto granatu i delimično dlakavu stabljiku i perasto urezane listove. Cvet je žute boje a plod valjkasta mahuna sa mnogo smeđih i sjajnih semenki. Kad se odlomi list ili polomi stabljika pojavi se naranžasta tečnost koja iritira sluzokožu. Sadrži jabučnu i limunsku kiselinu, etarsko ulje i alkaloide.

Koristi se:
* protiv bolesti pankreasa i jetre
* leči hronični osip

Izlečite jetru i pankreas

* Šaku lišća sitno iseckajte i umešajte u 250 g meda i koristite po kašika ujutru pre jela i uveče pre spavanja

Plućnjak (Pulmonaria officinalis)

Uspeva u senovitim listopadnim šumama i uz potoke. Ima srcolike listove na dugim dlakavim peteljkama tamnozelene boje Cvetovi su u obliku zvona i grupisani su pri vrhu stabljike. U početku su ružičasti, a kasnije poprime ljubičastu boju. Sadrži gvožđe, kalcijum, sluz, tanin…

Koristi se:
* protiv upala grla
* u slučaju promuklosti

Vratite dobar glas

Kašiku osušenog lišća poparite sa 3 dl vrele vode, posle petnaest minuta procedite i pijte šest do osam puta dnevno po šoljicu.

Divlji pelin (Artemisia vulgaris)

Korovska biljka perastih i kopljsto urezanih listova koji su odozgo tamnozeleni a na naličju beli i vrlo dlakavi, po čemu se, kao i po manje gorčine, razlikuje od baštenskog pelina. Cvetovi formiraju grozdaste cvasti. Sadrži gorke i aromatične supstance.

Koristi se:
* da rane brže zarastu
* smiruje probleme u klimaksu

Smirite nervozu

U flašu sipajte šaku procvetalih vrhova sa listićima, nalijte domaćom rakijom, dobro zatvorite, stavite 4 do 6 dana na sunce, pa procedite kroz lanenu krpu. Koristite po dvadesetak kapi tri puta dnevno.

Orah (Junglans regia)

Do dvadeset i pet metara visoko drvo neparnih perastih listova i cvetova u obliku duguljastih resa. Sadrži gvožđe, kalcijum, kalijum, sumpor, jabučnu i limunsku kiselinu, tanin…

Koristi se:
* u slučaju plućnih bolesti
* leči čireve i osip

Blagotvorno za pluća

Pomešajte 20 g mladog lišća sa 4 kašike meda, prelijte sa litar vrele vode, posle 10 minuta, procedite i pijte tri puta dnevno po šoljicu posle jela.