Zašto se simptomi prehlade pogoršavaju noću?

  • Post category:Vesti

Zašto se simptomi prehlade pogoršavaju noću?

simptomi prehlade noćuFoto: EHStockphoto / Shutterstock.com

Svi smo to prošli – tokom dana nam simptomi prehlade i ne padaju toliko teško, ali čim uveče legnemo da spavamo, počinjemo da kašljemo, napuni nam se nos, a pod pokrivačem ili drhtimo ili se znojimo.

Intenzitet i način na koji se simptomi prehlade javljaju danju i noću uglavnom zavise od od cirkadijalnog ritma osobe, odnosno njenog unutrašnjeg sata po kojem se u ciklusima od približno 24 sata odvijaju fiziološke i mentalne promene, kao i promene u ponašanju, piše Živim.gloria.hr.

Tokom dana energija odlazi na poslovne zadatke, brigu o kući i porodici i na razbibrigu, a noću, kada tih aktivnosti nema, telo može usmeriti mnogo više energije na jačanje imunog sistema, kažu lekari.

 

Preciznije rečeno, kortizol, glavni hormon stresa u telu, tokom dana je na višim nivoima, a poznato je da taj hormon smiruje naš imuni sistem.

Kada njegovi nivoi noću padnu, obrambeni sistem radi jače, a rezultat toga je i izraženija upala.

To je potpuno normalan i nužan proces za izlečenje, ali on istovremeno čini da se simptomi prehlade pogoršaju.

Takođe i vodoravan položaj dok ležimo čini svoje, zbog čega noću više kašljemo, nos nam je puniji i disajni putevi su nam začepljeniji.

Kada sedimo uspravno ili hodamo, sila teža čini svoje i izaziva iskašljavanje i curenje iz nosa, odnosno odčepljivanje disajnih puteva.

Međutim, kada ležimo u krevetu, gravitacija više ne pomaže, pa se sluz može nakupljati u grlu i pogoršavati kašalj, odnosno u nosu i pojačavati začepljenost.

 

Zašto se vratio veliki kašalj?
00:00
/
03:32
Izvor: TV Nova/Među nama

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.