Đumbir

Jeste li svesni šta se dešava sa vašim telom ako jedete đumbir 30 dana?

Zdravstvene prednosti đumbira su dobro poznate. Ali da li svi znaju kakav je njegov efekat na telo?

Oni koji teže zdravoj ishrani, pre svega, svakodnevnu ishranu obogaćuju povrćem i voćem, često zaboravljajući na đumbir. U međuvremenu, dobar je ne samo kao začin, već i kao izvor vitamina i minerala. Kakve će se transformacije desiti u telu ako jedete đumbir svaki dan, mesec dana.

Ova biljka ima dugu istoriju medicinske upotrebe. Đumbir sadrži gingerol, shogaol, zingiberen i niz drugih korisnih jedinjenja.

Pre mnogo vekova, ova biljka se koristila za lečenje raznih bolesti. Danas se preciznije bori protiv ozbiljnih prehlada, ali se redovna konzumacija đumbira i dalje može nazvati efikasnom u smislu održavanja imunog sistema, poboljšanja funkcionisanja mozga, gastrointestinalnog trakta i drugih organa. Dakle, sa kojim bolestima možete da se nosite ako konzumirate ovaj proizvod svakodnevno?

Stanje gastrointestinalnog trakta će se poboljšati
Zingiberen u đumbiru je odgovoran za njegov poseban ukus. Ova supstanca je izuzetno korisna za varenje. Zingiberen može pokrenuti prirodnu stimulaciju procesa fermentacije, eliminišući loše varenje i poremećaje gastrointestinalnog trakta. Đumbir je takođe efikasan u borbi protiv zatvora.

Mučnina će proći
Gingerol je bioaktivna supstanca koja đumbiru daje kiselkast ukus. Može se boriti protiv simptoma kao što su mučnina i povraćanje. Lekari podsećaju da ako se đumbir jede svakodnevno, mučnina treba da nestane, a ova metoda često pomaže trudnicama i pacijentima.

Smanjiće nivo holesterola
Đumbir takođe ima antidijabetičko dejstvo i snižava loš holesterol, jer sadrži vlakna koja su potrebna organizmu i uklanja trigliceride iz krvi.

Zapaljenje u telu će brže proći
Gingerol takođe pomaže u smanjenju otečenih zglobova i bori se protiv drugih upala. Zbog toga je đumbir poznat po svojim antiinflamatornim svojstvima.

Smanjen bol u mišićima
Đumbir takođe sadrži šogaol. Ova supstanca ima analgetska svojstva i koristi se u borbi protiv raka i srčanih oboljenja. Svakodnevna konzumacija đumbira takođe može postepeno ublažiti bol u udovima.

Smanjite menstrualni bol
Đumbir se može koristiti kao zamena za lekove protiv bolova, koji mogu pomoći u ublažavanju jakih bolova tokom menstruacije.

Imunitet će se povećati
Ali to nije sve: antiinflamatorna svojstva đumbira utiču i na imuni sistem tako što ga jačaju. Zato se, uz pretnju od virusa i prehlade, preporučuje da pijete čaj sa đumbirom i limunom. Takođe će vam pomoći da se brže oporavite ako ste već bolesni.

Koliko vam đumbira treba?
Pitate se koliko je đumbira dovoljno za postizanje opisanih rezultata? Dnevno će biti dovoljan mali komad dužine oko 1,5 santimetara, koji se može sitno iseckati i dodati u neko azijsko jelo, pomešati u blenderu sa drugim sastojcima smutija ili bilo kojom drugom hranom po izboru. Glavna stvar je da ne zaboravite na vredan izvor hranljivih materija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.