Glog

Glog jača srce

Priredila: J. Matijević
Način života, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost i svakodnevni stres ugrožavaju zdravlje, a najčešće prvo strada kardiovaskularni sistem. Osim povišenog krvnog pritiska (hipertenzije), angine pektoris, infarkta srca, veoma su česta zakrčenja krvnih sudova (arteroskleroze) i srčane aritmije. Oboleli obavezno moraju da se jave lekaru da bi dobili neophodne lekove, a čajevi i preparati od bilja mogu da budu dopunska terapija.
Mnogobrojne su lekovite trave koje olakšavaju tegobe kardiovaskularnog sistema. Najefikasnije su digitalis i đurđevak, ali osim što jačaju srce imaju i jako fiziološko dejstvo, pa nije preporučljivo da se njihovi preparati pripremaju u domaćinstvu nego isključivo u apotekama. Ipak, postoje one manje opasne lekovite biljke koje oporavljaju srce i krvne sudove, podsećamo vas na najdostupnije.

GLOG
Jedna je od najvrednijih lekovitih biljaka za srce. Raste svuda, naročito po ogoljenim, kamenitim i suvim mestima.U jesen se beru plodovi (gloginje) bez peteljke i suše se najpre u hladu da upola “uvenu” a potom se dosuše u toploj peći. Blagodeti gloga za srce počivaju u posebnim jedinjenjima te biljke – oligomernim procijanidima (OPC). Dodatni korisni efekti dobijaju se zahvaljujući flavonoidima, koji poboljšavaju rad srca šireći srčane arterije, što poboljšava snabdevanje srca krvlju i kiseonikom.

RECEPT
– suve gloginje
– 2,5 dl vode
Gloginje izgnječite u avanu pa kašičicu smese prelijte hladnom vodom i poklopite. Posle 4 sata prokuvajte (kad provri kuvajte najduže 2 minuta na tihoj vatri), poklopite i procedite kad se ohladi. Pijte dve šolje čaja dnevno.

KUKURUZNA SVILA
Bere se sa klipa i brzo osuši na jakoj promaji u što tanjem sloju. Zahvaljujući složenom hemijskom sastavu koristi se za lečenje mnogobrojnih bolesti. Sadrži koagulacioni (antihemoragični) vitamin K3 i salicilnu kiselinu, pa dužim uzimanjem smanjuje visok krvni pritisak.

RECEPT

– kašika kukuruzne svile
– kašika korena maslačka
– kašika divlje nane (Mentha pulegium)
Sa pola litra ključale vode prelijte 3 kašike mešavine, poklopite i posle 2 sata procedite. Pijte po čašu čaja 3 puta dnevno pre jela.

IMELA
Mali, vrlo razgranat žbun, koji kao poluparazit živi na raznom drveću. Plod je bela, okrugla, sočna, prozirna bobica puna lepljive mase. Rađa od avgusta do novembra, a obrana se suši što pre. Iako je imela mnogo istraživana, njen hemijski sastav nije dovoljno poznat. Ipak, primećeno je da i lekovitost zavisi od drveta domaćina na kome imela živi. Za snižavanje krvnog pritiska, najbolja je ona koja raste na krušci.
SAVET PLUS: Imela dobro deluje protiv arteroskleroze i visokog krvnog pritiska, ali je jakog i neujednačenog fiziološkog dejstva, pa sme da se upotrebljava samo pod nadzorom lekara da ne bi došlo do trovanja.

RECEPT
– 20 g imele
– litar belog vina
Imelu izdrobite u avanu, dodajte u vino i dobro zatvorite. Posle 4 dana pijte po čašicu, 3 puta dnevno pre jela.

SRDAČAC
Raste pored puteva, ograda i na neobrađenom zemljištu. Beru se i suše svetovi i listovi. Sadrži tanin i vitamine A, C i E. Kao što mu ime govori, umanjuje srčane tegobe, snižava krvni pritisak i širi periferne krvne sudove.

RECEPT
– 20 g srdačca
– decilitar 70% alkohola
Biljku potopite u alkohol i ostavite 10-14 dana. Uzimajte 15-20 kapi, dva puta dnevno.

SOFORA
Sadi se u parkovima kao dekorativno drvo, sa gustom krunom, zelenim granama i listom sličnom bagremu. Cvetovi i list su zasada najbogatiji prirodni izvor rutina, leka koji utiče na otpornost kapilara i njihovu propustljivost. Štaviše, rutin smanjuje krtost kapilara i sprečava prskanje krvnih sudova, a dokazano je da je neškodljiv i da se biljke koje ga sadrže mogu upotrebljavati bez bojazni.

RECEPT
– 20 g sofore (japanskog bagrema)
– 20 g glogovih cvetova
– 20 g imele
– 20 g rastavića
– 20 g bračića
Sa 4 dl hladne vode prelijte 2 kašike mešavine, poklopite i ostavite da prenoći. Sutradan zagrevajte do ključanja i kuvajte 2 minuta u poklopljenom sudu. Sklonite s vatre i, kad se ohladi, procedite, zasladite medom i popijte po decilitar 4 puta dnevno.
SAVET PLUS: Nikada ne pijte odjednom, nego postepeno, gutljaj po gutljaj.

DAN-I-NOĆ
Za lek se koristi samo divlja, poljska podvrsta (Viola arvensis) sitnih žućkastih cvetova sa jačim ili slabijim ljubičastim prelivom. Sadrži rutin, salicilnu kiselinu i vitamin C, pa se preporučuje za lečenje zakrečenih krvnih sudova.

RECEPT
– 20 g dan-i-noć
– 20 g cvetova gloga
– 20 g cvetova lipe
– 20 g listova matičnjaka
– 10 g hmelja
– 10 g ruzmarina
Usitnite biljke pa 2 kašike mešavine prelijte sa 4 dl hladne vode i ostavite preko noći. Ujutru zagrevajte dok ne proključa i kuvajte 2-3 minuta u poklopljenom sudu. Kad se ohladi procedite, zasladite kašičucom meda i pijte 5 puta dnevno po decilitar.