SAVREMENA FITOTERAPIJA

Petar Jovanović

Izvod iz Svetog Jevandjelja po Marku o lecenju bolesnih:
Prizva Isus ucenike svoje i rece im:
„Nista nema sto bi coveka moglo opoganiti(zaraziti) od onoga sto spolja ulazi u njega,nego
sto izlazi iz njega je ono sto pogani coveka.
Jer iznutra,iz srca ljudskoga,izlaze zle misli,preljube,blud,ubistva,nasilje,kradje,razvrat,bezumlje,
gordost …“
Ja Petar Jovanovic dodajem ,po Montenju,da je LAŽ najpoganija.

Javorka i Petar već 30 godina radimo sa lekovitim biljem

vako od nas je menadžer sopstvenog
zdravlja.Čovek se udaljio od neposrednog
kontakta sa prirodom.
Korišćenje biljaka u svrhu preventive je
bezbedno samo ako se uvažavaju
stručna lica koja veoma dobro poznaju
njihovo dejstvo.
Posebno je važno poznavati lekovitu
aloju,zato što u svetu živi i raste preko 300 različitih vrsta…
Aloja se vekovima koristila širom sveta.
Meni su ogledi ruskog akademika V.P.Filatova ,obavljeni 50’tih godina prošloga veka,osnova za moje
oglede koje sprovodim od 1987. godine.
Preventivno dejstvo soka od sveže aloje zabeleženo je kod očnih bolesti,nege kođe,organa za varenje,
artritisa i dr.


CISTE

ŠTA PROUZROKUJE CISTE ?

Prejedanje, uopšteno rečeno, to su stanja kod žena koje uzimaju više hrane nego što njihovi metabolički procesi mogu da prerade i izbace.
Slabost cirkulacije je česta pojava kod žena koje imaju sklonost ka stvaranju cista. Ova slabost se manifestuje u vidu težine u nogama, pojave proširenih vena i hemoroida, glavobolje i dr. Po nekim autorima, loša cirkulacija čini još lošijom razmenu na ćelijskom nivou, pa to pogoduje stvaranju tumora.
Hormonska dejstva mogu takođe dovesti do pojave tumora. Poznata je činjenica da su dojke mesto na kome se posebno ispoljava efekat seksualnih hormona (estrogena, progesterona i prolaktina).
Tako npr. one mogu nabreknuti i postati mnogo osetljive pri kraju mesečnog ciklusa, kada su najizraženije promene koncentracije hormona u krvi.

Psihički stres se sve češće razmatra kao uzročnik pojave tumora kod žena. Kada se detaljnije razmatraju stresni poremećaji, stiče se utisak da nervoza povećava popustljivost sluzokože creva za različite otrove (toksine), koje jetra ne može preraditi i izbaciti, pa se oni onda nađu u krvi.

Moramo se konačno pomiriti sa činjenicom da se mislima može zagaditi krv!

Petar Jovanovic 


MIOMI NA MATERICI

Miomi su najčešći materični tumori. Obično se nailazi na situaciju kada čitava mišićna masa zadebljala i čvršća (fibroza). Međutim, može se takođe javiti u vidu jednog ili više čvorova. Miom sam po sebi nije bolan, ali se bolesnice žale na težinu u maloj karlici ili pritisak koji ovaj tumor može da izazvati ako je većih dimenzija. Razumljivo je , dakle, da ostaje neotkriven u početnim stadijumima zbog svog razvoja.

Kako nastaju miomi? Nepoznato. Za mnoge žene miomi su nerešivi problemi. Ta zona je nedovoljno ispitana, a sa druge strane ona je vrlo važna za seksualnost svake žene.
Ispitane metode naše “kuće bilja”, su relativno jednostavne, ali je uvek neophodan savet lekara. Prvi se sastoji u sistematskim kupkama sedalnog predela u lavoru hladne vode (sedeće kupke). Postupak se izvodi svakog jutra i traje 3 minuta sa kratkotrajnim prekidima. Ovom metodom naglog rashlađivanja podstiče se lokalni protok krvi na najbolji mogući način.

BORBA PROTIV MIOMA

Neophodne promene navika u ishrani. Kupke od bilja, neke preporuke za borbu protiv opake bolesti:

 1. Imajte veru u sebe i život. To je radost koja ide sa zdravljem. Vi zaslužujete da budete zdravi.
 2. Budite dobronamerni. Zloba i podmuklost široko otvaraju vrata bolesti pa i raku. Uzajamna pomoć među ljudima je božanstvo.
 3. Moje gledište je da zdravlje počiva na iskrenosti prema svima. Samo tako možete biti zadovoljni životom i samim sobom.
 4. Rak je suprotnost misiji čoveka na zemlji. Sledstveno tome uginuti mora on, a ne čovek.
 5. Izbegavajte psihičke napetosti, one ubijaju čoveka i najčešće dovode do raka. Optimistički nastrojen čovek obično ne poseduje rak.
 6. Izuzetno je važno da čovek na vreme definiše uzrok za pojavu raka. promene u navikama moraju uslediti odmah.
 7. Moramo steći uverenost da je rak izlečiv.
 8. Nauka je mnoge medicinske probleme razrešila, ali lek protiv apatije nije otkrila. Zato je neophodno da se ta nesreća rešava zauzetošću – radom.
 9. Izvori za očuvanje vašeg zdravlja nalaze se tamo gde živite. biljke sa Himalaja, iz Perua i Ekvadora imaju mali uticaj na zdravlje Beograđana. Bilje korisno po zdravlje ljudi ovoga grada, raste u: Višnjici, Grockoj, Moštanici, Barajevu, Jakovu…                    ISKRICE PETRA JOVANOVICA  
 10. Drugi o nama
 11. OMAN DA NE OMANE
 12. Piše:Jelena Matijević
 13. Problemom steriliteta počeo sam da se bavim 1986. godine, kada sam prvi put pročitao knjigu “Biljke i prirodni lekovi za seksualne smetnje” dr Rista Pešića Gostuškog, lekara i velikana naše narodne medicine.
 14. Tokom dugogodišnjeg bavljenja problemom neplodnosti, on je otkrio pojedine biljke koje su podsticale seksualnu želju žena i muškaraca, lečile neplodnost i mnogobrojnim parovima pomogle da postanu roditelji. Njegove narodne lekove najviše su proučavali bugarski travari i zahvaljujući njegovim receptima napravili mnogobrojne mešavine lekovitih trava koje leče neplodnost – kaže za “Bilje&Zdravlje” Petar Jovanović, fitoterapeut iz Beograda.
 15. On ističe da je dr Gostuški za lečenje neplodnosti posebno isticao biljku „muško srpsko proso“. Godinama je naš sagovornik tragao za njom, ali, iako, poznaje oko 250 lekovitih trava, u Srbiji je još nije pronašao. Srećom, kaže, raste u Bugarskoj pa je zato i ima u preparatima koje priprema.
 16. – Osim ove, koristim i biljke koje pomažu samo ženama ili muškarcima. Koren belog omana je “kraljevska” biljka isključivo protiv ženske neplodnosti. Ne postoji problem steriliteta žena, a da ga ova trava nije ublažila ili otklonila, jer umiruje nervnu napetost i pojačava seksualnu želju. Za muškarce su najbolji list čubra, koji leči mokraćne puteve i pojačava potenciju, takozvano „grčko seme“ koje pomaže “proizvodnju” spermatozoida i valerijana (macina trava, odoljen) za umirenje – objašnjava Jovanović. On naglašava da njegov način lečenja neplodnosti ne podrazumeva samo uzimanje čajeva i lekovitih preparata, već i promenu pojedinih životnih navika.
 17. – Insistiram na načinu ishrane, jer je naučno dokazana veza između metabolizma i neplodnosti. Pravilno kombinovanje namirnica i dobar metabolizam utiču na organizam žena i muškaraca, to jest na baznost i kiselost pojedinih organa važnih za oplodnju. Nepovoljna kiselost vagine i sperme, jedan je od osnovnih uzroka neplodnosti, a nastaje zbog neurednog života, neusklađenih bioritmova partnera, pušenja, alkoholizma i promiskuiteta. Ali, kada se pomoću lekovitog bilja i ishrane stvori optimalna pH vrednost (7,2-7,6) oplodnja će da bude uspešna.
 18. Naš sagovornik kaže da je za lečenje poželjno da partneri dođu zajedno, jer najčešće priprema čajeve za oboje, preporučuje im određene periode uzdržavanja od seksualnih odnosa i savetuje kako da se hrane.
 19. – Najjednostavnije namirnice koje se često koriste u ishrani su se, u stotinama slučajeva dokazale u lečenju neplodnosti. Parovima preporučujem da bar dva puta sedmično jedu pasulj, bez hleba, sa bilo kojom salatom. Osim pasulja, tri puta nedeljno, trebalo bi da jedu jela od kukuruza sa nekom svežom salatom, najbolje od presnog kupusa, a nikako od kiselog jer umanjuje plodnost muškaraca – kaže Jovanović i tvrdi da posle tri meseca izmenjenog načina života, uzimanja biljnih preparata i odabrane ishrane većina parova izleči neplodnost.
 20. KUPKE
 21. Osim ishrane, čajeva i drugih biljnih preparata, Jovanović kaže da i kupke mogu da budu od velike koristi u lečenju neplodnosti.
 22. – Kupke su važne i za žene i za muškarce, jer su delotvorne u borbi protiv takozvanih „koktela bakterija“. Najbolja kupka priprema se ako se uzme po šaka kore krušine, rastavića i hajdučke trave i prelijete sa 7-8 l vrele vode. Poklopi se i posle dva sata kupka će imati idealnu temperaturu. Naspe se u kadicu i doda se još šoljica prokiselog jogurta koji je, na sobnoj temperaturi bio otvoren 24 sata. U kupki se sedi 12-15 minuta, a korisna je ženama i naročito muškarcima. Njima preporučujem i da, istovremeno dok koriste kupke piju i uvin čaj koji je odličan za čišćenje mokraćnih puteva od bakterija. Jer, ako on ima bakterije u mokraći mala je verovatnoća da njegova partnerka zatrudni – objašnjava naš sagovornik.
 23. ŽENSKI ČAJ
 24. – koren belog omana
 25. – litar vode
 26. Usitnjen koren omana prelijte hladnom vodom i poklopite. Posle 2 sata procedite I pijte po čašu 3 puta dnevno.
 27. NAPOMENA: Ovaj čaj pomaže ženi da se opusti i seksualno uzbudi.
 28. ORAH ZA MUŠKARCE
 29. Orah je najbolji “prijatelj” muške potencije, jer obiluje prirodnim jodom, a sadrži i aminokiselinu L-arginin koja se u organizmu pretvara u azot-oksid takozvani “gas potencije NOVOSTI BILJE I ZDRAVLJE